10 antwoorden op de vraag: “Waarom zou ik Twitter in de klas gebruiken?”

donderdag 13 maart 2014

Toen ik voor het eerst Twitter in de klas ging gebruiken was het vooral bedoeld als experiment. Onder mijn eigen naam @KoenSteeman en die van de klas @StartblokGroep7 keek ik samen met de leerlingen hoe en wat sociale media kon toevoegen aan het onderwijs. Zo schreef ik al eerder een artikel over Twitter in de klas: een koppeling met de digitale leefwereld van leerlingen. En nu 2,5 jaar later na de start kan ik met trots 10 antwoorden geven op de vraag waarom je Twitter in de klas eens zou moeten proberen. Hopelijk motiveert en inspireert het jullie om op zoek te blijven gaan naar dat wat leerlingen nodig hebben.

 1. Om te delen waar je trots op bent.
Hoe vaak komt het niet voor dat er iets bijzonders gebeurt in de klas, iets wat jij of de leerlingen heel graag wilt delen. Met Twitter kun je met een handomdraai een foto, quote of gebeurtenis uit de klas de wereld in sturen. Op deze manier kunnen ook ouders, opa’s & oma’s, vriendjes en vriendinnetjes zien wat voor mooie dingen er allemaal in de klas gebeuren.

 

2. Om buiten de klas contact met je leerlingen te houden.
Voor leerlingen zijn sociale media de manieren om met elkaar te communiceren. Een telefooncirkel gebruik je in je klas al lang niet meer. Via Twitter kun je ook de kinderen buiten schooltijd heel makkelijk bereiken en andersom. Zo zouden leerlingen vragen kunnen stellen over hun huiswerk of een belangrijke boodschap door kunnen geven.

 

3. Om bedrijven en personen bij je project te betrekken.
Onderwijs zinvol maken is voor veel docenten een belangrijk uitgangspunt. Door middel van ‘@’ is het via Twitter erg gemakkelijk om in contact te komen met bedrijven of personen die je project of les een extra dimensie kunnen geven. Leerlingen kunnen ze via Twitter gemakkelijk vragen stellen of ze zelfs in de klas uitnodigen voor een bezoek of presentatie.

 

4. Om belangrijke informatie te delen.
Briefjes mee naar huis geven is al jaren een begrip in het onderwijs. Met behulp van een tweet kun je vaak leerlingen en ouders belangrijke informatie meegeven of ze helpen herinneren aan een belangrijke gebeurtenis.

 

5. Om leerlingen mediawijzer te maken.
Dit is misschien wel de belangrijkste reden om Twitter in de klas in te zetten. Sociale media is van deze tijd, maar weten leerlingen wel hoe ze er mee om moeten gaan en wat de kansen en gevaren kunnen zijn? Door samen met de leerlingen Twitter te ontdekken en te gebruiken leer je ze zorgvuldig en veilig omgaan met nieuwe media.

 

6. Om de taalles interactiever te maken.
Taal is van alle tijden en de taal verandert continu. Door gebruik te maken van nieuwe en sociale media kun je je taalles interactiever maken. Leerlingen kunnen (in hun eigen tijd) reageren en mee doen met de les.

 

7. Om een digitale creales te geven.
Op internet zijn ontzettend veel creatieve programma’s te vinden. Foto’s bewerken, collages maken, huizen ontwerpen het zijn allemaal creatieve vaardigheden die tegenwoordig digitaal uitgevoerd worden. Met behulp van Twitter kun je leerlingen makkelijk wijzen op een link en ze vragen om hun creatie te laten zien.

 

8. Om leerlingen anywhere, anytime te laten reageren.
Sociale media is overal en altijd. Binnen maar ook buiten school hebben leerlingen toegang tot het internet, en daarmee toegang tot kennis en communicatie. Dit kun je in je les gebruiken door ze op pad te sturen en ze te vragen om hun bevindingen ‘live’ te twitteren.

 

9. Om een TwitterQuiz in te zetten om 21st century skills te trainen.
Het zoeken en vinden van de juiste informatie op internet is een vaardigheid die veel leerlingen nodig zullen hebben in de toekomst. Met behulp van de TwitterQuiz, een speurtocht door de digitale jungle, worden ze getraind en uitgedaagd om op internet op zoek te gaan naar de juiste betrouwbare informatie.

 

10. Om wereldoriëntatie te koppelen aan de digitale leefwereld van de kinderen.
De digitale wereld hoort bij de leefwereld van de leerlingen en dus ook bij wereldoriëntatie. Met Twitter kun je aardrijkskunde & geschiedenis interactief en veel plaatselijker maken. Er is namelijk altijd wel wat te vinden over het dorp of de stad waar de leerlingen wonen.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.