100.000 leerlingen starten met MediaMasters: grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8

vrijdag 20 november 2015

Serious game MediaMasters voor groep 7/8 brengt gesprek op gang over privacy, programmeren, cyberpesten, sociale media en bronbetrouwbaarheid

4300 basisschoolklassen starten vandaag met MediaMasters, Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8. MediaMasters is een serious game, een crossmediaal project waarmee leerlingen in de klas en thuis spelenderwijs kennismaken met mediawijsheid thema’s. De komende week behandelt MediaMasters verschillende thema’s rond mediawijsheid zoals cyberpesten, programmeren, privacy, sociale media en het vinden van betrouwbare informatie. Leerlingen gaan zelf aan de slag met media, interpreteren  media en nemen het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer. MediaMasters wordt jaarlijks gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid en is een initiatief van het expertisecentrum mediawijsheid Mediawijzer.net.

De vijfde editie van MediaMasters wordt vandaag landelijk afgetrapt op de Buitenveldertse Montessorischool in Amsterdam. Eén van de hoofdrolspelers in MediaMasters, Gouden Kalf winnares Loes Schnepper, voltooit met de leerlingen uit groep 7 en 8 de eerste speldag.

Recordaantal inschrijvingen

In totaal zijn meer dan 4300 klassen uit het basis- en speciaal onderwijs ingeschreven. Vorig jaar waren dit er nog 3500. In totaal zijn dit meer dan 100.000 leerlingen die tijdens de Week van de Mediawijsheid met elkaar gaan laten zien welke mediavaardigheden zij in huis hebben om de game tot een goed einde te brengen.

Meer dan 150 MediaMissies

MediaMasters bestaat uit meer dan 150 ‘MediaMissies’, die zijn aangeleverd door netwerkpartners van expertisecentrum mediawijsheid Mediawijzer.net. MediaMissies zijn vragen en opdrachten die de klassen zo goed mogelijk moeten beantwoorden en uitvoeren in ruil voor punten. De klas met de meeste punten wordt uitgeroepen tot winnaar van MediaMasters. Organisaties die MediaMissies hebben aangeleverd zijn onder andere EYE Filmmuseum, MOTI Museum of the Image, VOI©E, Wikikids, VPRO Z@pp Echt Gebeurd, Het Klokhuis en Cinekid.

Ouder & Kind Onderzoek

Een belangrijk onderdeel van MediaMasters is de Ouder & Kind opdracht: ‘Wat voor mediamaker ben jij?’. In deze online test ontdekken kinderen samen met hun ouders wat voor type mediamaker zij zijn. Dit biedt ruimte voor discussie aan de eettafel. Denk aan vragen als: Check jij je bronnen eerst voordat je iets deelt? De resultaten worden anoniem verwerkt en aan het eind van de Week van de Mediawijsheid gepresenteerd.

Kijk op www.mediamasters.nl voor meer informatie over MediaMasters

Achtergrond

Platform Onderwijs 2032: mediawijsheid in de vaste kern van het curriculum
Op 1 oktober presenteerde Paul Schnabel het conceptadvies van Platform Onderwijs 2032. Daarin werd benadrukt dat mediawijsheid naast ICT basiskennis, informatievaardigheden en computertechnologie thuishoort in de vaste kern van de kennis- en vaardigheden van het onderwijs van de toekomst. Deze vier samen worden de digitale vaardigheden genoemd.

Over de Week van de Mediawijsheid 20 t/m 27 november 2015

Media & Respect: Online respect gaat verder dan een like
Iedereen met een smartphone kan tegenwoordig een ‘scoop’ hebben op internet en in een mum van tijd een enorme hoeveelheid mensen bereiken. Dat gaat gepaard met een zekere verantwoordelijkheid. Waar ´professionele´ mediamakers zich vaak gebonden voelen aan een ethische code, lijkt dit bij de nieuwe generatie mediamakers minder te spelen. Zo lijkt respect in de online omgang met elkaar weleens ver te zoeken en is dit een regelmatig terugkerend onderwerp van maatschappelijk debat. Om te onderzoeken wat jongeren op dit gebied meemaken en hoe zij hier zelf tegenaan kijken staat de Week van de Mediawijsheid dit jaar in het teken van ´Media & Respect´.

Over deze vraag gaan we het tijdens de Week van de Mediawijsheid (20 t/m 27 november) hebben. Dit jaar staat het thema ‘Media & Respect’ centraal en gaan we met kinderen, jongeren, ouders, professionele én andere mediamakers in gesprek over hoe iedereen op een respectvolle manier media kan maken

Kijk op www.weekvandemediawijsheid.nl voor meer informatie.

Lees ook in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2015:

» Week van de Mediawijsheid van start: jongeren in gesprek over ethische kant van mediamaken
» CBS zegt dat 1 op de 6 jongeren verslaafd is aan sociale media
» Naast 15 minutes of fame ook 15 minutes of shame?
» ‘Kinderen hebben online een sterk moreel kompas, behalve bij fact checking’
» Meest mediawijze klas van Nederland komt uit Zeewolde!
» ‘Mediawijze professionals zijn onmisbaar’
» De mediawijze professional in een snel veranderende wereld

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.