2014: het jaar van de emotionele statusupdates

vrijdag 21 maart 2014

Op Facebook kun je sinds kort aan je statusupdate toevoegen hoe je je voelt. Ik voel me… droevig, gelukkig, moe, fantastisch, ziek, alleen, verloren, lui, vastberaden, geërgerd en nog zo’n dertig opties. En als het er niet bij staat wat bij jou past, dan voeg je dat zelf toe. Met plaatje. Het zou zomaar kunnen dat 2014 het jaar van de online emoties wordt.

Emotie-software
Nu moet je nog een woord bedenken voor hoe je je voelt, maar de volgende stap is dat je dat door software laat doen: die kan gezichtsuitdrukkingen lezen en daar emoties aan koppelen. Deze software wordt al ingezet voor het testen van reclame: zet mensen voor een beeldscherm terwijl ze ergens naar kijken, registreer hun gezichtsexpressie en je weet hoe ze zich voelen. Als je dat koppelt aan hun koopgedrag, weet je op een gegeven moment beter dan de proefpersonen zelf wat ze van een bepaalde reclame vinden, waarna je hun gedrag kunt manipuleren.

Leraar op afstand
Dezelfde technologie kun je gebruiken in het onderwijs: zet leerlingen achter de computer voor een taak, laat software tegelijkertijd de gezichtsuitdrukkingen registreren, koppel dat aan de resultaten van hun werk en je weet in het vervolg welke leerlingen je extra moet helpen. De computer geeft je direct een seintje, terwijl de leerlingen nog bezig zijn met het lezen van de opdracht. Deze technologie is handig als je de kinderen niet meer kunt zien, omdat ze thuis achter de computer zitten. Een nieuwe trend in het onderwijs.

Emotionele controle?
De technologische ontwikkelingen zijn dus aan emoties toe. We hoeven dus zelf niet meer aan te geven hoe we ons voelen, dat kunnen we uitbesteden aan een app die aan jou kunt zien hoe je je voelt. Dat kun je dan vanzelf weer delen met bijvoorbeeld vrienden via Facebook, of iemand anders.

Ik kan mij voorstellen dat het handig is als je jongeren in de gaten wilt houden. Of je nu een ouder bent of een hulpverlener: je kunt dan via een app op afstand controleren of het goed met ze gaat. Maar of jongeren daar nou op zitten te wachten…

Reacties 1

  1. Micky Devente

    Wat ik nog voorbij zag komen op Nutech.nl: onderzoekers melden in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biologydat er een nieuw computersysteem dat kan detecteren wanneer een gezichtsuitdrukking van pijn oprecht is.

    “Als mensen net doen alsof ze veel pijn hebben, herkent het computerprogramma dat ‘aanstelgedrag’ in 85 procent van de gevallen aan kleine tekenen in hun gelaat.”

    Het systeem zou kunnen worden ingezet in het onderwijs, verkeer en bij medische toepassingen. “Denk aan uitdrukkingen van slaperigheid bij autobestuurders, of een gezichtsuitdrukking die aandacht of begrip verraadt bij studenten die aanwezig zijn bij een lezing of college.”

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.