24 mediawijsheid tips voor de kerstvakantie

donderdag 18 december 2014

De feestdagen staan weer voor de deur. Zoek jij nog naar een leuk cadeau, of ben je toe aan professionele verdieping? Wij vroegen onze netwerkpartners en leden van de LinkedIn-groep naar hun lees-, kijk- en doe-tips om de vakantie mee door te brengen. Het resultaat: een overzicht met actuele boeken, brochures, films, documentaires, tentoonstellingen en spellen in de vorm van 24 mediawijsheid tips voor de kerstvakantie.

Uit de vele inzendingen en tips hebben we de onderstaande tips geselecteerd. De selectie die je hieronder vindt, staat in willekeurige volgorde. Heb jij nog tips voor andere boeken, films of documentaires? Deel ze hieronder of in onze LinkedIn-groep!

Leestips

 1. Manifest Recht op Mediawijsheid (2014) -Mediawijzer.net
  Afgelopen jaar heeft Mediawijzer.net zich samen met diverse partners ingezet voor het recht op mediawijsheid. Na een aantal expertsessies en gesprekken met kinderen zelf is er een manifest opgesteld met 10 online kinderrechten. Een ‘must read’ voordat je 2015 in gaat.
 2. Schermgaande jeugd (2014) -Patti Valkenburg
  Jongeren staren steeds meer naar het scherm. Waar het vroeger over schoolgaande jeugd ging, gaat het nu over schermgaande jeugd. Het boek van Patti Valkenburg gaat in op de belangrijke kwesties die spelen. Wat voor effect heeft het scherm kijken? Hoe gaan ouders hier mee om? Hoe komt het dat tablets zo’n aantrekkingskracht op peuters hebben en meer.
 3. Positive Digital Content for Kids (2014) -Remco Pijpers & Nicole van den Bosch
  Het boek ‘Positive Digital Content for Kids’ geeft inzicht in alles wat je wilt weten over positieve digitale content voor kinderen. Het boek bevat tips, trics en best practices van experts van onder andere de BBC, Ravensburger en Toca Boca. Het maken, positioneren en snappen van positieve digitale content voor kinderen komen allemaal aan bod in deze prachtig vormgegeven publicatie.
 4. Sociale Big Data (2014) -Alex Pentland
  Het boek ‘Sociale Big Data’ gaat over de opkomst van een data-gedreven samenleving. Hoe verspreiden ideeën zich en waar wordt menselijk gedrag door gestuurd?
 5. Geek Sublime: The Beauty of Code, the Code of Beauty (2014) -Vikram Chandra
  In dit boek beschrijft Vikram Chandra zijn zoektocht naar de connecties tussen kunst en technologie. Als schrijver en programmeur weet Vikram Chandra de kunst van coderen te omschrijven evenals het coderen van kunst.
 6. Reisgids Digitaal Leermateriaal (2014) -Stichting Reisgids Digitaal Leermateriaal
  De Reisgids Digitaal Leermateriaal is een praktische wegwijzer met bronnen, werkvormen, tools en rolmodellen voor digitaal leermateriaal in de dagelijkse onderwijspraktijk.
 7. WIJS (2014) -Vodafone (i.s.m. Mediawijzer.net, Mijn Kind Online en Veilig Internetten)
  WIJS is een magazine voor ouders, docenten en begeleiders over mediaopvoeding. Het magazine is gelanceerd tijdens de Week van de Mediawijsheid, maar kan gedurende het hele jaar ondersteuning bieden bij de mediaopvoeding van het kind.
 8. De rekbare waarheid (2014) -Taco Rijssemus
  ‘De rekbare waarheid’ gaat over de objectiviteit in de betrokken journalistiek. Is er wel sprake van neutrale journalistiek of geeft de journalistieke wereld een rekbare waarheid weer?
 9. De uitvinders (2014) -Walter Isaacson
  Het boek van Walter Isaacson eert uitvinders, hackers en genieën die voor de digitale wereld van nu hebben gezorgd. Hoe hebben zij dit aangepakt en hoe hebben anderen dit wel of niet opgepakt? Een blik in de geschiedenis en wellicht de toekomst.
 10. Invent to Learn (2013) -Sylvia Libow Martinez & Gary Stager
  Maken, denken en bouwen in de klas; kinderen zijn van nature denkers en dat past bij de maatschappij van nu. Dit boek gaat over het proces van leren met de technologische ontwikkelingen in het klaslokaal.
 11. Spelend leren (2014) -Mijn Kind Online en SIOB
  Wat moet je weten, hoe voed je kleintjes met digitale media op, en hoe raak je wegwijs in het grote media-aanbod? ‘Spelend Leren’ is een brochure over digitale media voor kinderen van 2 tot en met 4 jaar.
 12. Mijn computer is leuk (2014) -Pharos
  ‘Mijn computer is leuk’ is een laagdrempelig voorleesboekje dat ouders van jonge kinderen (2 tot 6 jaar) ondersteunt in de mediaopvoeding.

 

Kijk/doe-tips

 1. Wie heeft de regie in jouw wereld vol media?
  We omringen ons met steeds meer media. En de technische ontwikkelingen razen voort. Nu al zijn we per dag langer in contact met media dan dat we slapen. Ook onze vrije tijd spenderen we grotendeels online. Hoe zullen onze levens er over twintig jaar uitzien? Of over vijftig jaar? In een videoboodschap probeert een jonge vader zijn dochtertje wegwijs te maken in deze constant veranderende wereld.
 2. The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz
  De documentaire ‘The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz’ van Bryan Knappenberger gaat over het leven van de Amerikaanse programmeur, internet-activist en schrijver Aaron Swartz. Uit interviews, die worden geïllustreerd met archiefmateriaal en home movie-fragmenten, ontstaat een gedetailleerd beeld van een bevlogen genie dat zich ontwikkelde tot een prominent voorvechter van het vrije woord en de democratische mogelijkheden van het internet.
 3. Maker the movie [red. niet meer te zien]
  ‘Maker the movie’ is een documentaire over de ‘makers movement’ en zijn impact op de samenleving, cultuur en economie van de Verenigde Staten. Na een kickstart-succes en tal van prijzen met de documentaire Design & thinking hebben de makers een tweede project opgestart dat in potentie net zo succesvol is. Oordeel zelf!
 4. Puck en het raadsel van de codes
  Puck Meerburg is het Nederlandse IT-wonderkind dat met zijn programmeertalent imperfecties zoekt in ICT. Met Google en andere grote bedrijven aan zijn voeten vertelt de 15-jarige in deze documentaire van Tessa Boerman hoe hij hackt zoals geen andere leeftijdgenoot dit kan.
 5. GO3D, Muscom [noot van de redactie: deze tentoonstelling is niet meer beschikbaar]
  Het Museum voor Communicatie in Den Haag presenteert ‘GO3D’, de eerste tentoonstelling in Nederland die het belang en de impact van 3D printing in de volle breedte laat zien.
 6. Waanzien, MOTI [noot van de redactie: deze tentoonstelling is niet meer beschikbaar] Hoe word je wijs uit de beeldenwaan van de dag? Hoe houden je hersenen je voor de gek met beeld? Kortom: wat doet beeld met jou en wat doe jij met beeld? Deze en meer vragen worden op speelse wijze beantwoord tijdens de tentoonstelling WAANZIEN van Museum of the Image (MOTI) in Breda.
 7. Media Ukkie Land, Beeld en Geluid
  In Media Ukkie Land gaan kinderen op avontuur via het ‘Sokkenpad’ en vermaken ze zich op deze leuke speelplek met allerlei activiteiten. Via het ‘schoenenpad’ volg je hen en zie je op welke verschillende manieren ze beïnvloed worden door de media.
 8. Vernieuwde Mediascan Beeld en Geluid
  Het Mediawijzer.net paviljoen in Beeld en Geluid is vernieuwd. Met de vernieuwde mediascan ontdek je hoe mediawijs je bent. Leuk voor kind, ouder en begeleider.
 9. Het mediaspel
  Het mediaspel is een verlengstuk voor de mediascan van Beeld en Geluid. Hoe mediawijs ben jij? Doe de thuistest met het gratis mediaspel.
 10. FF Offline
  FF Offline is een bordspel waarbij ouders, docenten en/of tieners op een leuke manier kunnen praten over sociale media.
 11. Nieuws in de klas Scholierenpeiling
  Nieuws in de klas zoekt elk jaar uit welke personen en gebeurtenissen het afgelopen jaar het meest in het het nieuws waren. Drie jaaroverzichten, ‘nieuwsgebeurtenissen’, ‘nieuwswoorden’ en ‘nieuwspersonen’, zijn voorgelegd aan een aantal docenten die de discussie aangaan in de klas met een top-3 als resultaat. Deze worden ingezonden en op basis daarvan wordt de uitslag in februari 2015 bekend gemaakt.
 12. NTR Cursus mediaopvoeding
  De NTR Academie biedt met 10 filmpjes van Anja Plevier een cursus mediaopvoeding. Je leert hoe je kinderen kunt begeleiden bij het gebruik van media en hoe je met dilemma’s omgaat. De cursus duurt slechts een half uur.

Deze 24 mediawijsheid lees-, kijk- en doe-tips zijn tot stand gekomen met behulp van het netwerk van Mediawijzer.net en de leden van onze LinkedIn-groep.

Foto: Takashi Hososhima via Flickr

 

Reacties 2

 1. roelandsmeets

  Hier wil ik het ook noemen:het is me aangeraden door een wiskundige/informaticus en belicht de technische kant van de digitale revolutie. “Blown to bits, your life, libery and happiness after the digital explosion”, geschreven door de wol geverfde academici: http://www.bitsbook.com/the-authors/

  Nu er meer belangstelling is gekomen voor code en programmeren, kan het geen kwaad dat we ons verdiepen in het heden en verleden daarvan. Hier is het, helemaal gratis, 384 blz..: http://ufdc.ufl.edu/AA00011712/00001

  Nog een boek dat gek genoeg hier onderbelicht is gebleven is “Turing’s tango, waarom de mens de computer de baas blijft”:

  http://www.nieuwamsterdam.nl/boekUitgave.aspx?ID=2206&EBook=1#.VJ02qv8F8Oo

  ‘Een klein, maar zeer overtuigend meesterwerkje.’ Martijn van Calmthout in de Volkskrant

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.