Mediacoach? 4 tips om jezelf slim te profileren tijdens Week van de Mediawijsheid

donderdag 25 september 2014

Voor mediacoaches – zowel zelfstandig als verbonden aan een school of bibliotheek – is de Week van de Mediawijsheid hét moment om hun vakgebied, expertise en aanbod onder de aandacht te brengen. De Week van de Mediawijsheid wordt dit jaar voor de 5e keer gehouden, van 21 t/m 28 november 2014.

Het recht op mediawijsheid

Het thema voor deze 5e editie is ‘Recht op mediawijsheid’, gelieerd aan het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind dat dit jaar 25 jaar bestaat. Dit verdrag gaat o.a. over het recht op onderwijs, recht op wonen, gezondheid, informatie, geloof, ouders en vrienden. Er worden echter nog geen specifieke uitspraken gedaan over de rol van media in het leven van kinderen:

  • Welke rechten (en plichten) hebben kinderen als het gaat om online pesten?
  • Is online spelen hetzelfde als buitenspelen?
  • Worden de online mogelijkheden voldoende benut voor alle kinderen?
  • Hebben kinderen recht op online privacy of mogen ouders alles wat hun kinderen met media doen volgen?
  • En hebben kinderen het recht om na hun 18e jaar ‘online’ vergeten te worden?
  • Kortom wat is mediawijsheid met betrekking tot de rechten van het kind?

Ben jij mediacoach? Zelfstandig of verbonden aan een bibliotheek of school? Neem dan tijdens de Week van de Mediawijsheid de ambassadeursrol voor je rekening en grijp de kans om jezelf – en je vakgebied – onder de aandacht te brengen.

Met deze 4 tips haal jij alles uit de Week van de Mediawijsheid:

1. Organiseer een ouderavond of debat

Een ouderavond is een goede aanleiding om met ouders in gesprek te gaan over mediaopvoeding. Er zijn meestal ook enkele leerkrachten aanwezig op zo’n avond; overtuig ze meteen van de noodzaak van medialessen. Voor de school zelf kan zo’n avond een prima moment zijn om te inventariseren hoe ouders denken over mediawijsheid, online privacy, cyberpesten of het gebruik van digitale media in de klas. Zij kunnen daar vervolgens hun beleid op aanpassen.

» Remco Pijpers geeft 7 tips voor een geslaagde ouderavond.

2. Ondersteun groep 7 en 8 bij het spelen van MediaMasters

MediaMasters is een superspannend mediawijsheidspel waarbij leerlingen uit groep 7 en 8 spelenderwijs ontdekken hoe ze op een verstandige en leuke manier met nieuwe media moeten omgaan. Het wordt alleen gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid. Veel scholen vinden het prettig om hierbij hulp te krijgen van een mediacoach. Je ontlast daarmee de leerkracht en brengt extra expertise en enthousiasme in. Onder het kopje ‘Bibliotheken’ vind je een overzicht van scholen in jouw buurt die meedoen.

Tip: bied scholen een vast tarief aan voor de begeleiding. Het spel zelf is gratis.

» Alle info en FAQ’s over MediaMasters vind je op www.mediamasters.nl

3. Organiseer zelf een activiteit

De Week van de Mediawijsheid leent zich uitstekend om zelf een activiteit te organiseren. Dat kan in je eentje, maar bijvoorbeeld ook in samenwerking met de plaatselijke bibliotheek.

» Laat je inspireren! Deze leuke ideeën hadden je collega’s in voorgaande jaren
» Ga je iets doen? Laat het ons weten; je zet jezelf er letterlijk mee op de kaart
» Hang het aan de grote klok! Mediawijzer.net heeft kant-en-klaar promotiemateriaal voor je ontwikkeld, inclusief tips om lokale media te benaderen

4. Laat van je horen

Dit is dé kans om mee te liften op alle publiciteit die er is rond mediawijsheid, mediaopvoeding en mediacoaches. Zet (sociale) media slim in, laat van je horen en en profileer jezelf als expert.

Heb jij aanvullende tips?

Heb jij nog meer goede ideeën of tips voor je collega mediacoaches? Plaats ze hieronder! Zo maken we met z’n allen een groot succes van de 5e editie van de Week van de Mediawijsheid.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.