5 dingen die opvoeders moeten weten over schermtijd

donderdag 12 september 2019

Hoe ziet een ‘veilige’ hoeveelheid schermtijd eruit? Eerder dit jaar bracht het Royal College of Paediatrics and Child Health een rapport uit over schermtijd. Het goede nieuws is dat ze geen overtuigend bewijs hebben gevonden dat schermtijd schadelijk is – maar helaas voor opvoeders die graag wat houvast krijgen, is er geen definitieve richtlijn over schermtijd. In dit blogartikel vind je vijf op feiten gebaseerde manieren om na te denken over de afspraken over schermtijd. En door kinderen hierbij te betrekken, kunnen we een oplossing vinden die echt werkt.

1. Niet alle schermtijd is hetzelfde

Niet alle online activiteiten hebben dezelfde impact: creatief bezig zijn of nieuwe vaardigheden leren, hebben andere invloed dan gedachteloos door sociale media scrollen. Online kunnen kinderen sociale vaardigheden oefenen, of misschien doen ze gewoon iets dat ze echt leuk vinden. Dat zet de exacte hoeveelheid bestede tijd in een ander daglicht. Zelf kennen ouders hun kind het beste: als de schermtijd geen belemmering vormt voor schoolwerk of andere activiteiten en geen merkbaar effect heeft op hun humeur, dan is er waarschijnlijk geen reden tot paniek.

2. Hoe lang moeten kinderen online per dag doorbrengen?

Toch zullen de meeste ouders een soort limiet willen instellen. De ‘Goldilocks-theorie’ die wetenschappers van Oxford en Cardiff-universiteiten naar voren hebben gebracht, suggereert dat een bepaald niveau van schermtijd nuttig kan zijn, omdat kinderen hun creativiteit kunnen ontwikkelen en hun communicatievaardigheden kunnen opbouwen. Ongeveer 1 tot 2 uur per dag gedurende de week en iets langer in het weekend wordt als ‘gewoon goed’ beschouwd voor tieners – daarna nemen de voordelen geleidelijk af en nemen de negatieve effecten toe. Jongere kinderen van 4-7 jaar oud moeten waarschijnlijk niet meer dan een uur per dag online doorbrengen – dit kan oplopen tot ongeveer anderhalf uur naarmate ze ouder worden.

3. Stel grenzen en houd je eraan

Het belangrijkste is om het kind bij het proces te betrekken, zodat het begrijpt waarom ouders grenzen stellen. Bied duidelijkheid over de redenen en vraag ze wat ze denken. Als ouders ze betrekken bij de regels in dit stadium, zal dat later een hoop ruzies schelen. Onthoud dat tieners mogelijk langer online moeten zijn om hun huiswerk te maken.

Als ouders eenmaal de limieten zijn overeengekomen, is het belangrijk dat ze zich daaraan houden! Het is altijd verleidelijk om toe te geven als het kind elke keer de grenzen opzoekt, maar als ouders vasthouden aan de gemaakte afspraken, wordt dat vanzelf minder.

4. Zorg voor een gezonde balans in schermtijd

Houd in de gaten hoe de schermtijd van het kind andere delen van het leven kan beïnvloeden. Als ze tijd doorbrengen met vrienden en voldoende slaap en lichaamsbeweging krijgen, dan is de kans groot dat ze al een gezond evenwicht hebben. Praat met het kind over wat het online doet. Denk samen na over de voor- en nadelen van deze online bezigheden.

Je weet maar nooit, misschien zijn ze het wel met de ouder eens dat je op school moe bent als je de avond ervoor lang hebt gegamed. Of dat het constant scrollen op sociale media niet goed is voor je zelfbeeld.

5. Ga samen aan de slag met media

Hoewel het goed is om als gezin tijd vrij te maken voor activiteiten zonder scherm – buitenactiviteiten, maaltijden, dagtochten in het weekend – wil dit niet zeggen dat ouders niet ook betrokken kunnen zijn bij de schermtijd van kinderen. Als ze weten dat hun kind graag online games speelt, organiseren ze bijvoorbeeld een gezinsavond waarop samen gegamed wordt. Als ouders echt geïnteresseerd zijn in wat ze graag online doen – of het nu de vloggers zijn die ze waarderen, of de games die ze spelen: ze zullen eerder naar hen toekomen als er iets misgaat, als ze weten dat hun ouders betrokken zijn.

Dit blogartikel verscheen eerder op Kliksafe.nl en is met toestemming van Parentzone vertaald. Het oorspronkelijke blogartikel vind je hier.


Lees meer over schermtijd:

» Schermverslaving binnen het gezin? Werk samen aan een nieuwe sociale scherm-norm
» Wat hebben we aan het advies van de WHO over schermtijd?
» Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.