5 vragen aan Eppo van Nispen tot Sevenaer over ‘De perfecte wereld’

woensdag 16 mei 2018

Op dinsdag 15 mei 2018 vond de Mediawijsheid Netwerk Experience (MNX) plaats bij Beeld en Geluid. Het thema van dit jaar: De perfecte wereld!. Kon je er niet bij zijn of wil je nog eens nalezen wat de sprekers over dit onderwerp te vertellen hadden? Mediawijzer.net sprak met Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Beeld en Geluid en voorzitter van de Stuurgroep van Mediawijzer.net. Wat is zijn droom als het gaat om digitale media en hoe mensen deze inzetten? En wat is het belangrijkste inzicht dat we mee moeten nemen de komende jaren? “We moeten alles behalve stil blijven zitten.”


Op de MNX vieren we 10 jaar Mediawijzer.net. In die tijd is het medialandschap ingrijpend veranderd. Wat is volgens jou het belangrijkste inzicht dat we moeten meenemen naar de komende jaren?

Lees ook: ‘Tien jaar Mediawijzer.net – een terugblik

“Alles behalve stil blijven zitten. Nog meer dan ooit zullen we aan onze stutten moeten trekken als het gaat om mediawijsheid. Digitalisering en alles wat daarbij komt kijken dendert met een hoog tempo voort. Google heeft al zijn bijna niet van echt te onderscheiden ‘assistent’ in het leven geroepen om je te helpen. Dat lijkt fijn en soms is dat ook zo, maar Google wil alles van je weten om dat vervolgens weer door te verkopen aan anderen. Feit blijft dat als wij hetzelfde woord in Google invoeren, iedereen een ander resultaat krijgt. Is dat gek? Het is maar hoe je het bekijkt. Inmiddels beseffen politiek en onderwijs dat mediawijsheid een onderdeel zou moeten zijn van een life long learning. Het voor jezelf kunnen begrijpen en duiden uit welke bron de informatie komt is van het grootste belang in ons land waar democratie en vrijheid de basis vormen om gelukkig met elkaar te kunnen leven. Iedere Nederlander moet mediawijs zijn.”

Beeld en Geluid levert haar bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving. Wat zijn de randvoorwaarden voor zo’n wereld?

“Iedereen moet een gelijke toegang hebben tot alle bronnen van informatie. Dat betekent dat mensen die daar minder geëigend in zijn (lees: niet mediawijs) daarbij geholpen moeten worden. Gelukkig is het netwerk van Mediawijzer.net groot en in staat om bijvoorbeeld via de bibliotheken mensen bij te staan en ze daadwerkelijk te helpen om mediawijs te worden.”

Hoe blijf je als mediawijsheid professional bij? Wat is er nodig?

“Altijd je ogen, oren maar vooral je geest open en scherp houden als het gaat om de impact van de digitalisering van onze samenleving. Dat betekent je sowieso verdiepen in de forefront van digitale ontwikkelingen. Tegenwoordig is de gemiddelde groeitijd van digitale bedrijven drie jaar. Van heel klein naar opeens heel groot. Maar ook zaken als ethiek rondom onze digitale wereld zijn enorm belangrijk. Zoek elkaar op. Vraag en debatteer, en waar nodig: agendeer.”

Wat is jouw droom als het gaat om digitale media en hoe mensen deze inzetten?

“Digitale media en de techniek daaromtrent zijn niet te stoppen. Dat hoeft ook niet. Veelal zijn ze handig, bruikbaar, inspirerend, vermakelijk. Mijn droom is dat iedere Nederlander (en liefst iedere aardbewoner) mediawijs genoeg is om zelfstandig goede keuzes te maken wanneer ze welke media en techniek nodig hebben om een goed leven met elkaar te hebben. En met elkaar bedoel ik ook echt met alle Nederlanders (en dus liefst ook aardbewoners).”

Van welk toekomstscenario zou je wakker liggen?

“Ik lig niet zo snel wakker, maar: het scenario waarin techbedrijven het voor het zeggen gaan hebben, onder het motto dat zij fantastische kunstmatige intelligentie hebben die voor jou het beste weet wat nodig is. Dat mensen zonder dat ze het beseffen geen keuze meer hebben en daarmee geen vrijheid. Ook omdat de tweedeling groter wordt. Ik ben er van overtuigd dat er in de toekomst verschillende modellen van kunstmatige intelligentie verkocht gaan worden. De rijken zullen de beste kunnen kopen, de armen geen, of een slechtere versie waardoor ze nog armer zullen worden. Het betekent het einde van onze democratie. Daar waar zo lang voor gevochten is. Maar zolang ik er ben zal ik daar ten strijde tegen trekken.”

» Lees ook de #MNX18 interviews met Eva Rovers, Yasmina Aboutaleb en Mark Deuze
» Lees het uitgebreide verslag van de dag

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.