5 vragen aan Mark Deuze over ‘De perfecte wereld’

woensdag 16 mei 2018

Op dinsdag 15 mei 2018 vond de Mediawijsheid Netwerk Experience (MNX) plaats bij Beeld en Geluid. Het thema van dit jaar: De perfecte wereld!. Kon je er niet bij zijn of wil je nog eens nalezen wat de sprekers over dit onderwerp te vertellen hadden? Mediawijzer.net sprak met Mark Deuze, hij is hoogleraar Mediastudies – in het bijzonder journalistiek – en verzorgde op de #MNX18 een keynote over hoe we als mens kunnen blijven participeren, de wereld kunnen blijven begrijpen en hoe we onszelf kunnen blijven ontwikkelen middels media. “We kunnen media vóór ons laten werken door moeite te doen; te investeren in het begrijpen van media.”


Jij schrijft veel over hoe we een mooi leven in media kunnen leiden, waarbij we juist onze menselijke kant zouden moeten omarmen in plaats van wegfilteren. Is De perfecte wereld dus eigenlijk een wereld vol imperfecties?

Lees ook: ‘Mediapaniek is van alle tijden. Op weg naar een goed leven in media

“De perfecte wereld is er een vol imperfectie, scherpe randjes, schurende verschillen, miscommunicatie en eigenzinnigheid. De schaduwzijde van een dergelijk utopia is relativisme en een ‘ieder voor zich’ credo gebaseerd op zelfzucht. De wat mij betreft idealistische kant van imperfectie is empathie: oprechte interesse in de ander (en iets anders). Media maken beide versies van dit utopia mogelijk: de schaduwkant is makkelijker (want daarvoor doen de algoritmen van onze moderne media het werk), de verlichte kant vraagt om onze actieve inzet en betrokkenheid.”

De potentiële gevaren van (overmatig) mediagebruik vliegen ons om de oren. Jij noemt dat mediapaniek. Hoe kunnen we media juist vóór ons laten werken?

“Door, zoals Theo Maassen ooit treffend stelde in zijn show ‘Tegen beter weten in’ (2006): moeite te doen. Dat betekent: investeren in het begrijpen van media – hoe ze werken, wat er allemaal mee mogelijk is, wat de verhouding is tussen wat we willen van media en wat media van ons willen, hoe we ze kunnen inzetten voor verbinding en ontdekking in plaats van filterbubbels en (louter) bevestiging.”

Je noemde verwondering eens als belangrijk aspect van een mooi leven in media. Waar verwonder jij je over in het huidige mediatijdperk?

“Dat het in zo’n korte tijd volstrekt ‘gewoon’ is geworden om, ’s ochtends staand in de regen en wachtend op de bus in Aalsmeer, Geldrop of welke andere plek dan ook in Nederland, even te videochatten met een dochter, vriend of collega die duizenden kilometers verderop op het strand ligt, op het punt staat naar bed te gaan, of wat dan ook aan het doen is. Op zo’n manier altijd en overal verbinding kunnen maken is magisch.”

Hoe ziet jouw droomwereld eruit als het gaat om mediawijsheid?

“Die waarin we de gespreksagenda verruilen van eentje die gaat over media in termen van gevaren, angst en effecten naar een discussie over mogelijkheden, kansen, en gereedschap.”

Van welk toekomstscenario zou je wakker liggen?

“Het scenario waarin we ons steeds meer voegen naar de wensen van media en daarom steeds minder uitgaan van elkaar.”

» Lees ook de #MNX18 interviews met Yasmina Aboutaleb, Eppo van Nispen tot Sevenaer en Eva Rovers
» Lees het uitgebreide verslag van de dag

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.