Vijf vragen aan de WR – Hoogleraar Mark Deuze over zijn nieuwe boek ‘Media Love’

woensdag 16 juni 2021

In deze rubriek ondervragen we een lid van de Wetenschappelijke Raad van Netwerk Mediawijsheid naar aanleiding van een actueel onderwerp, onderzoek of ontwikkeling in het veld. Hoogleraar Mark Deuze (UvA) werkt op dit moment hard aan zijn nieuwe boek. We mochten tussendoor vijf vragen stellen over het boek met de veelzeggende titel ‘Media Love’.

Waar gaat het nieuwe boek over?

Over de liefde die we voor (onze) media voelen.

Waarom dit onderwerp?

Onze relatie met media via media met elkaar, de samenleving en de wijde wereld is intiem, persoonlijk en emotioneel. Alleen wordt deze ‘liefdevolle’ dimensie in de wetenschap veelal genegeerd, belachelijk gemaakt of als probleem gezien. Denk bijvoorbeeld aan debatten over allerlei vormen van mediaverslaving. In dit boek wil ik dit omdraaien vanuit het idee dat liefde een hele bijzondere kracht is in de samenleving. Met liefde kunnen we dingen in ons leven en de wereld (samen) veranderen en beter maken. In ons leven in media hebben we daar ook media voor nodig. Ik ben geïnteresseerd in hoe we die twee elementen – liefde en media – samen kunnen brengen. Het boek heeft dan ook als titel ‘Media Love’.

Is er veel research gedaan voordat je kon gaan schrijven?

Ik loop al sinds het afronden van mijn boek ‘Media Life’ (uit 2012) rond met dit idee en verzamel sindsdien literatuur, hou samen met studenten een groepsblog hierover bij sinds 2011 (whyiheartmymedia.com), geef ook zo nu en dan seminars en workshops op verschillende universiteiten in de wereld hierover.

Wat zijn de (ver)nieuwe(nde) inzichten?

Voorlopig – er komt nog meer – zie ik drie inzichten. Als eerste is liefde is een betere raadgever dan angst (voor media). Vervolgens zie ik dat onze zorgen over (te veel) media eigenlijk gaan over liefde, namelijk onze wens/behoefte tot liefdevolle/perfecte communicatie tussen elkaar en tussen mens en samenleving en daarbij onze ervaring dat dit eigenlijk nooit lukt. Die frustratie leidt tot veel zorgen en angst voor al die ‘imperfecte’ media. Alleen, perfecte communicatie is per definitie onmogelijk, dus een oprecht liefdevolle houding ten opzichte van media accepteert juist dat structurele falen van de communicatie en leert de ander te respecteren. Omarm de miscommunicatie, leer van de ander, bouw bruggen in plaats van hakken in het zand te zetten. Het derde inzicht is dat mediageletterdheid (ook) emotionele geletterdheid is.

Wanneer komt Media Love uit?

Ik ben eerst nog een ander boek aan het afronden. Dat heet ‘Life in Media’ en betreft een onderwijsboek over ons leven in media. Het wordt uitgegeven door MIT Press in Amerika en komt volgend jaar uit. Media Love wordt dan ergens in 2023 of 2024. Ik heb al wel een ‘working paper’ geschreven waarin het boek in hoofdlijnen uitgewerkt is.

Maak kennis met de Wetenschappelijke Raad

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.