5 vragen aan Yasmina Aboutaleb over ‘De perfecte wereld’

woensdag 16 mei 2018

Op dinsdag 15 mei 2018 vond de Mediawijsheid Netwerk Experience (MNX) plaats bij Beeld en Geluid. Het thema van dit jaar: De perfecte wereld!. Kon je er niet bij zijn of wil je nog eens nalezen wat de sprekers over dit onderwerp te vertellen hadden? Mediawijzer.net sprak met Yasmina Aboutaleb (freelance journalist en columnist, en dagvoorzitter van de #MNX18) over het thema, van welk toekomstscenario ze wakker zou liggen en haar ervaringen als journalist. “Als ik nu mijn telefoon gebruik, denk ik vaak: wie kijkt er mee?”


Technologie brengt grote veranderingen met zich mee, ook in de journalistiek. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“Niet iedereen is blij met alle veranderingen, maar verzetten heeft helemaal geen zin. Je moet er in mee, dus je kan maar beter proberen de veranderingen zo goed mogelijk te benutten. De digitalisering heeft de kranten een veel groter bereik opgeleverd, en het heeft de wereld (en de journalistiek) transparanter gemaakt. Dat vind ik heel positief, maar hoe we vervolgens met al die informatie omgaan, is een tweede.”

Wat merk jij zelf als journalist al van deze veranderingen?

“Voor mijn werk is technologie inmiddels onmisbaar. Ik gebruik het om in contact te staan met de redactie als ik op locatie ben en om mijn stukken door te sturen vlak voor de deadline. Research is nog nooit zo makkelijk geweest; bronnen en archieven zijn maar een paar klikken verwijderd. Bovendien kun je ook gebruik maken van crowd sourcing (de kennis van de massa) om tot unieke verhalen te komen. Sommige mensen worden er ook lui van, de verleiding is groot om alles van achter je bureau te doen. Daar ben ik geen voorstander van. Je moet de straat op om feeling te houden met wat er speelt.”

Als columnist zie en spreek jij veel mensen in de Amsterdamse straten. Wat zie je daar gebeuren op gebied van mediawijsheid?

“Dit onderwerp is in verschillende columns voorbij gekomen. Van de Pokémongekte onder de jeugd in de Amsterdamse parken tot appende bekeerlingen in de bus. En het grappige is: veel van de personages waanden zich onbespied, maar ik heb alles op kunnen tekenen. Als ik nu mijn telefoon gebruik, denk ik vaak: wie kijkt er mee?”

Wat is jouw droom als het gaat om digitale media en hoe mensen deze inzetten?

“Dat er altijd genoeg slimme, jonge mensen zijn die met nieuwe ideeën komen, vooral uit groepen die in de reguliere media minder snel een plek vinden.”

Van welk toekomstscenario zou je wakker liggen?

“Dat het hier echt ‘1984’ wordt. En als mensen niet meer bereid zijn te betalen voor informatie en nieuws. Toegegeven: dat is deels eigenbelang, maar ook cruciaal voor het functioneren van de democratie.”

» Lees ook de #MNX18 interviews met Eppo van Nispen tot Sevenaer, Eva Rovers en Mark Deuze
» Lees het uitgebreide verslag van de dag

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.