6 informatiebronnen over ict en recht: wat mag wel en wat niet op internet?

woensdag 12 februari 2014

“Moet je ieder jaar opnieuw toestemming vragen aan ouders om foto’s van hun kinderen te kunnen gebruiken?”
“Zijn ouders of de school verantwoordelijk voor kinderen op sociale media?”
“Kun je ervan uit gaan dat een uitgever zich aan de wet houdt?”

Het zijn actuele onderwerpen en vragen die ik steeds meer voorbij zie komen. Zo kwamen deze vragen ook uitgebreid aan bod in de webinar Ict en recht van Kennisnet die op 4 februari werd gehouden. Welke informatiebronnen zijn er nog meer op het gebied ict en recht? In dit artikel zet ik 6 bronnen voor je op een rij.

1. Webinar Ict en recht
Jurist Job Vos van Kennisnet ging in de context van ict en onderwijs in op de onderwerpen sociale media, learning analytics en auteursrecht en beantwoorde vragen over wat wel en niet mag op internet. De vragen werden gesteld door 44 deelnemers, bestaande uit onder andere leraren, mediacoaches, ict-coordinatoren, managers en adviseurs.

(Update: dit webinar is niet meer online te bekijken.)

De reden voor de veelheid en diversiteit aan vragen schetst Job in het begin van de webinar. Zo vertelt hij dat er 1955 wetten zijn in Nederland, hiervan zijn er maar weinig internetspecifiek. En dat terwijl ict-toepassingen in opkomst zijn. Het is lastig door de bomen het bos te zien. Bewustwording en in gesprek gaan over de toepassing van de wetten zijn goede eerste stappen. Dat bleek ook na afloop van de webinar: de deelnemers waren geholpen en inzichten rijker.

2. Publicatie Hoe? Zo! ict en recht
Publicatie van Kennisnet gericht op het mbo waarin de juridische aspecten van 4 thema’s aan bod komen: cloud computing, gegevensuitwisseling, sociale media en educatieve content. Er wordt antwoord gegeven op vragen zoals: “Zit er auteursrecht op werkstukken van docenten?” en “Hoe lang mag de school gegevens opslaan van oud-docenten?”

» Download Hoe?Zo! ict en recht

3. Blog over internetrecht door Arnoud Engelfriet
Arnoud Engelfriet is ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht. Hij beantwoordt op zijn blog Ius mentis uiteenlopende vragen en heeft inmiddels meer dan 350 artikelen over internetrecht online staan. Enkele categorieën waar hij zich mee bezig houdt: auteursrecht, beveiliging, domeinnamen, e-mail, hacken, privacy en arbeidsrecht.

» Bekijk de vragen en antwoorden op blog.iusmentis.com

4. Publicatie Sociale media en schoolveiligheid
Hulp bij het verkennen van de juridische kanten van sociale media, komt ook van de politie. Zij hebben hierover de publicatie ‘Pingen, whappen, tweeten, taggen en liken… Sociale media en schoolveiligheid’ gepubliceerd in maart 2013. Met onder andere een risico top 10, uitgangspunten voor schoolveiligheid, een checklist, handige links en meer.

» Download de publicatie Pingen, whappen, tweeten, taggen en liken… Sociale media en schoolveiligheid

5. Documentaire Panopticon
Wist jij dat er iedere zes minuten gekeken wordt wie je belt, waar je bent en of je online gaat? Panopticon is een documentaire over privacy in de huidige maatschappij. Nederlanders zeggen vaak dat ze niets te verbergen hebben. Filmmaker Peter Vlemmix zoekt uit of dit terecht is.

(Update: de documentaire is niet langer beschikbaar)

6. Video en geluid over ict en recht

Andere webinars
Ook vragen aan  jurist Job Vos? In april geeft hij tijdens de Maand van de Privacy, georganiseerd door Kennisnet, een webinar over privacy. Er vinden ook andere webinars over dit onderwerp plaats, houd hiervoor de website van Kennisnet in de gaten.

Ik ben benieuwd: welke informatiebronnen ken jij nog op het gebied van ict en recht?

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.