Is programmeren echt leuk? 6 inspirerende filmpjes

dinsdag 10 november 2015

Programmeren is hot. Coderdojo’s schieten uit de grond, Codeweek mag elk jaar rekenen op meer aandacht dan het jaar daarvoor, de robot staat bovenaan menig verlanglijstje voor 5 december en op onze website mediawijsheid.nl is het dossier programmeren al sinds jaar en dag het best bezochte dossier. 

Hoe belangrijk is programmeren eigenlijk? Twijfel jij nog? Is het niet moeilijk? Is het echt zo leuk als ze zeggen? En waar begin je? In dit artikel zet ik een aantal inspirerende filmpjes op een rij die te maken hebben met programmeren.

1. Wat is code eigenlijk?

Alles en iedereen is tegenwoordig met elkaar verbonden, de maatschappij gaat steeds meer gebruik maken van technologie. Maar hoe werken computers eigenlijk? En wat is code precies?

Als je kunt programmeren, krijg je beter inzicht in de ‘achterkant’ van al die apparaten die we dagelijks gebruiken. En het zijn die technologische en sociale inzichten waarmee jongeren straks deel kunnen uitmaken van ons onderwijs, onze zorg en ons bestuur.

2. Wat kan programmeren je brengen?

Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg en will.i.am vertellen in deze videoboodschap wat programmeren hen heeft gebracht.

3. Is programmeren ook leuk voor meisjes?

Van mode tot muziek en film, ze zijn allemaal gemaakt met behulp van code. DigiVita probeert meisjes te enthousiasmeren voor ict, techniek en programmeren. In dit filmpje legt Lisanne uit wat haar beroep als Adviseur Apps & Devices inhoudt.

4. Programmeren is creëren in plaats consumeren

Programmeren is niet alleen voor computerfreaks, zegt Mitch Resnick van het MIT Media Lab. Het is voor iedereen. In deze leuke TEDTalk toont Resnick de voordelen van het kinderen leren programmeren. Hij pleit ervoor de jeugd te stimuleren om technologie te creëren in plaats van alleen te consumeren.

5. Hoe begin je met programmeren?

In het artikel Codeklas: voor iedereen die nu eens écht wil beginnen met programmeren wordt geadviseerd altijd te starten met Unplugged-lessen. Dat zijn klassikale offline lessen. Zonder computer dus. Deze lessen geven kinderen inzicht in hoe een computer werkt: hoe zet een computer tekst en cijfers om in code? Hoe praat, denkt en rekent een computer?

Een mooi voorbeeld is de Sandwich Robot, waarin een docent de rol van robot speelt. Leerlingen moeten de robot opeenvolgende opdrachten geven die nodig zijn om een boterham met hagelslag te beleggen. Zo leren ze dat je een opdracht heel precies moet zijn, en dat foute opdrachten (debuggen) ook onderdeel zijn van het uiteindelijke resultaat.

» Meer boeken en websites om te starten met programmeren op mediawijsheid.nl/programmeren
» Ook de ProgrammeerWijzer helpt docenten een handje

6. Wat vindt de politiek van programmeren op school?

Tot slot, hoe maak je het belang van programmeren duidelijk aan politiek Den Haag? Tijdens Codeweek werden Tweede Kamerleden uitgenodigd door groep 7 van basischool De Willemsparkschool uit Den Haag voor een lesje programmeren.

Meer filmpjes?

Weet jij nog leuke filmpjes die in dit overzicht thuis horen? Of lesideeën die goed aansluiten bij bovenstaande filmpjes? Laat een reactie achter en deel je kennis en ervaring met andere leerkrachten en mediacoaches.

» Meer filmpjes staan op mediawijsheid.nl/filmpjes

In deze reeks verschenen ook:

Reacties 4

  1. Frans

    Programmeren is heel goed als je het kan, maar is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er op een bepaalde manier monomaan voor zijn. Toen ik begon met het ontwikkelen van apps heb ik mijzelf moeten leren anders te denken. Maar nooit spijt van gehad…

    1. Gemma

      Hallo Frans, dank voor je reactie. Daar ben ik het zeker mee eens. Niet iedereen hoeft programmeren leuk te vinden. Maar juist het concept van ‘anders leren denken’ is wel heel leerzaam voor kinderen. Daar heb je je hele werkzame leven profijt van, dus wat dat betreft is het kunnen programmeren een waardevolle vaardigheid. Wat mij betreft is leren programmeren dan ook niet bedoeld om later programmeur te worden, maar om anders te leren denken.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.