Aan de slag met mediawijsheid in het nieuwe schooljaar

donderdag 4 september 2014

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Nieuwe energie, nieuwe inspiratie! Een ideaal moment om mediawijsheid een plek te geven in het lesprogramma van komend jaar. Met deze tips kan iedereen aan de slag.

6 tips voor docenten en mediacoaches:

1. Doe mee aan MediaMasters
MediaMasters is een spannend mediaspel. Leerlingen uit groep 7 en 8 ontdekken spelenderwijs hoe ze op een verstandige en leuke manier met nieuwe media moeten omgaan. Ze leren tijdens het spel overleggen, samenwerken, zelf media maken en nieuwsberichten interpreteren. Met de hulp van opvoeders, leerkrachten, bibliotheken en mediacoaches ervaren ze zo de kansen van media, maar ook dat je alert moeten blijven én een kritische blik nodig hebt. MediaMasters wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid, van 21 t/m 28 november 2014. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Tip! Speel een demoversie van de game op mediamastersdemo.nl.

» Meer informatie en aanmelden voor MediaMasters

2. Organiseer een ouderavond over sociale media

Een ouderavond is een goede aanleiding om met ouders te spreken over de opvoeding van hun kinderen op internet. In het artikel Zo organiseer je een ouderavond over sociale media: 7 tips plus aanbieders geeft Remco Pijpers enkele tips voor een geslaagde ouderavond. Ook geeft hij een overzicht van sprekers op dat gebied.

3. Leer ze zoeken – en vinden!
Weten jouw leerlingen hoe ze informatie moeten opzoeken via internet? Welke zoektermen gebruiken ze? Hoe controleer je bronnen op betrouwbaarheid? Het selecteren en beoordelen van informatie zijn belangrijke vaardigheden in onze samenleving.

» Voor de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school is Webdetective een aanrader
» Zoek je in het vmbo, havo en vwo aansluiting bij het vak Nederlands, dan kun je kiezen voor het lespakket Informatievaardigheden

» Meer lesmateriaal op het gebied van informatievaardigheden

4. Kijk de film It’s up to you
It’s up to you is een interactieve film die als discussiestarter wordt ingezet op scholen. De film helpt jongeren bewuster te worden van hun rol in cyberpesten. De film is gratis te gebruiken op scholen in het voortgezet onderwijs.

“Voorlichtingslessen tegen pesten zijn meestal nogal braaf en hebben weinig effect, deze film is veel confronterender” – docent vo

» Meer informatie over It’s up to you

5. Discussie over online privacy
Wie bepaalt wat er over een ander online mag worden gezet? Mogen ouders alles over hun kinderen op Facebook zetten, of moeten ze eerst toestemming vragen? Wat zouden jongeren hun eigen kinderen leren over privacy op internet, als ze later zelf vader of moeder zijn? Staan er dingen op hun telefoon die absoluut niet bekend zouden mogen worden?

» 8 vragen over online privacy om aan je leerlingen te stellen

6. Maak afspraken over online omgangsvormen met WhatsHappy
De les WhatsHappy daagt leerlingen uit om onderling afspraken te maken over online omgangsvormen. De les richt zich specifiek op WhatsApp maar kan in een klassikale discussie breder worden getrokken. De afspraken zetten ze in een poster, die kan worden ophangen aan de muur of op het prikbord.

WhatsHappy is bedoeld voor de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school.

“De les is een doorslaand succes. Ook geschikt voor sportverenigingen.” – Remco Pijpers, expert jeugd en digitale media bij Kennisnet

» Meer informatie over WhatsHappy

Reageren
Heb jij dit schooljaar al aandacht besteed aan mediawijsheid? Wat zijn je plannen?

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.