Naar het activiteiten overzicht

13e Jaarcongres LVB

Thursday 28 September 2023, 09:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede, Nederland

Op donderdag 28 september vindt het 13e Jaarcongres LVB plaats in Ede. Al meer dan tien jaar organiseert Logacom in september het Jaarcongres LVB met aandacht voor LVB in relatie tot gedragsproblemen en criminaliteit. Het 13e Jaarcongres LVB brengt ervaring, kennis en inzicht van de mogelijkheden bij elkaar voor betere hulpverlening aan deze kwetsbare groep.

De problematiek van mensen met een LVB wordt steeds complexer. De problemen zijn lastig te herkennen en beoordelen en omdat mensen met een LVB zichzelf vaak overschatten en niet willen onderdoen voor anderen, hebben ze de neiging zorg en ondersteuning te mijden. Ook de omgeving overschat deze groep dikwijls, met als gevolg dat mensen met een LVB worden overvraagd. Gevolg is dat er nog meer problemen en frustraties ontstaan die uiteindelijk tot gedrags- of verslavingsproblemen of zelfs tot criminaliteit kunnen leiden.

Programma

Tijdens het congres komen een aantal sprekers aan het woord, waaronder Prof. dr. Robert Didden (Hoogleraar Orthopedagogiek) en Prof. dr. Maroesjka van Nieuwenhuizen (Bijzonder hoogleraar LVB, Ouderschap, en Jeugdbescherming). Hier wordt o.a. ingegaan op LVB, ouderschap en jeugdbescherming. Maar ook onderwerpen als zelfbeschadiging, suïcidaliteit en agressie komen aan bod. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om twee deelsessies te bezoeken. Meer informatie over deze sessies vind je op de website. We hebben er een paar op een rijtje gezet:

 • Het Houvast: Een eigen plek, de baas over je eigen leven. Het kan!!
  In deze deelsessie word je uitgedaagd om wat anders te kijken naar zorg en met een verrassend passende aanpak te anticiperen op de vraag van deze doelgroep.
 • Onbegrepen gedrag: door stil te staan kom je verder
  In deze masterclass ga je op een verrassende, zeer interactieve wijze aan de slag met een andere kijk op zogenoemd ‘onbegrepen gedrag’ (of signaalgedrag).
 • Trauma bij LVB: herkennen, diagnosticeren, begeleiden en behandelen
  In deze deelsessie wordt ingegaan op screenen, diagnostiek en behandeling van trauma en PTSS bij mensen met een LVB.
 • Omgaan met risicovol gedrag: de ontwikkeling en het gebruik van een nieuw risico-inventarisatie-instrument bij Middenin
  In deze workshop word je meegenomen in de verschillende stappen en uitkomsten van het project “Risicovol gedrag” waar Middenin het afgelopen anderhalf jaar samen met het lectoraat ‘LVB en risicovol gedrag’ van Hogeschool Leiden aan heeft gewerkt.

Bekijk het volledige programma op de website.

Praktische informatie

Het 13e Jaarcongres LVB vindt plaats op donderdag 28 september, van 9.00 tot 16.30 uur. Een ticket kost €325,00 per persoon. Meer informatie en de aanmeldlink vind je hier. Je kunt bij je aanmelding ook aangeven welke 4 deelsessies je voorkeur hebben. Een overzicht van de deelsessies vind je hier.