Naar het activiteiten overzicht

Alliantie Café: Dicht de digitale kloof

Thursday 19 May 2022, 12:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. In 2022 zijn de lokale partijen de grote winnaars. Ruim 36% van de stemmen zijn naar de lokale partijen gegaan. Inmiddels zijn de onderhandelingen rondom coalitieakkoorden en coalitievorming in volle gang. De gemeenten hebben veel op hun bord. De vluchtelingencrisis, de lokale aanpak van de toeslagenaffaire, reorganisatie en herstructureren van de jeugdzorg, armoede, zorg, veiligheid enzovoort.

De Alliantie Digitaal Samenleven heeft rondom deze gemeenteraadsverkiezingen aandacht gevraagd voor de lokale aanpak van Digitale Inclusie. Het lijkt een extra vraagstuk op de oneindige lijst van opgaven die er al lokaal liggen. Toch ziet de Alliantie dat anders: digitale inclusie is de satéprikker door al deze maatschappelijke vraagstukken.

Programma

Tijdens het Alliantie Café van 19 mei gaat Eva de Valk in gesprek met onderzoeker digitale inclusie Nicole Goedhart, Hoofd Digitale Transformatie Rotterdam Arjan Meurs en programmamanager van de Alliantie Wietske Kamsma.

  • Eva de Valk en Nicole Goedhart praten over het onlangs uitgevoerde onderzoek naar de belemmeringen en behoeften rondom digitale toegang en vaardigheden. Ze duiden de problematiek voor uiteenlopende inwoners in de gemeenten en ontrafelen wat ambtenaren en anderen betrokkenen in de gemeenten samen kunnen doen om deze mensen te betrekken.
  • Arjan bespreekt met Eva de lokale aanpak van digitale inclusie en de wijze waarop dit in het beleid van een grote stad geborgd kan worden.
  • Wietske Kamsma vertelt vervolgens hoe de Alliantie Digitaal Samenleven publieke en private partijen aan elkaar verbindt om gezamenlijk lokaal aan de slag te gaan met digitale inclusie. Voorbeelden uit het land worden aan de hand van de vijf stappen die ook beschreven staan in het pamflet toegelicht. Concrete voorbeelden waar gemeenten morgen mee kunnen beginnen.
  • Daarnaast gaan Eva en Wietske samen op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe creëren we eigenaarschap voor digitale inclusie binnen de gemeenten?

Praktische informatie

Deze editie van het Alliantie Café vindt (digitaal) plaats op donderdag 19 mei tussen 12.00 en 13.30 uur. Inschrijven is gratis en doe je via deze link.