Naar het activiteiten overzicht

Back to School tour

maandag 29 augustus 2016, 00:00 tot zaterdag 1 oktober 2016, 00:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Voor veel leraren in Nederland is de omgang met de mobiele telefoon in de klas een grote uitdaging. Ook vinden leraren het lastig om nieuwe technologieën een plek te geven in het huidige curriculum. Samen met Mediawijzer.net, Capgemini en Google wil Vodafone met het ‘Back to School’ initiatief juist díe docenten wegwijs maken in de wereld van digitale tools, en worden er een aantal digitale ‘onderwijs op maat’ oplossingen gelanceerd.

Tijdens de aftrap van de Back to School tour op maandag 29 augustus nam Staatssecretaris Dekker alvast een kijkje in de bus die tijdens de tour een voorproefje geeft van het klaslokaal van de toekomst.

Inspirerende voorbeelden

Dekker zei over de bus en de campagne: “Hartstikke goed dat deze bedrijven en organisaties de handen ineen hebben geslagen om samen leraren kennis te laten maken met de nieuwste mogelijkheden voor ICT in de klas. De bus zit tjokvol inspirerende toepassingen die het voor leraren mogelijk maken om nog beter aan te sluiten bij de interesse en behoefte van hun leerlingen.”

Een van die inspirerende voorbeelden is Ontdekmedia, tevens netwerkpartner van Mediawijzer.net. Ontdekmedia helpt leraren bij het inzetten van media in de klas met o.a. een leermiddelenbank. Een ander onderdeel van het Back to School initiatief is de website back-to-school.nl, waar alle initiatieven samenkomen. Hier zijn onder andere tips voor leraren te vinden.

Unlock to Learn app & mini-documentaire

Tegenwoordig heeft bijna elke scholier een smartphone op zak; echter wordt deze nog niet vaak toegepast voor onderwijsdoeleinden. Vodafone ontwikkelde samen met juf Sultan de Unlock to Learn app, welke met de start van de tour voor examenleerlingen (met Android telefoon) in Nederland uitkomt. Met de app moeten leerlingen eerst een examenvraag beantwoorden voordat ze het toestel kunnen ontgrendelen. Zo staat de examenstof op het scherm waar de leerlingen het liefst op kijken; op de smartphone. De Unlock to Learn app is één van de voorbeelden hoe mobiele communicatie gebruikt kan worden in het onderwijs. Bekijk de mini-docu waarin Docente Sultan en leerling Ernest laten zien hoe de Unlock to Learn app Ernest door zijn examen geholpen heeft:

Naast de Unlock to Learn app lanceert Vodafone ook drie ‘onderwijs op maat’ oplossingen:

  • Het digitale klaslokaal: Een onderwijsoplossing voor jonge vluchtelingen in het basisonderwijs, zodat zij sneller Nederlands kunnen leren.
  • Leren op afstand: Educatief programma voor MBO-leerlingen die door persoonlijke omstandigheden hun school voortijdig verlaten en zo toch op afstand nog het lesprogramma kunnen blijven volgen.
  • SAM: Een gerichte oplossing voor basisschool-docenten die lesgeven in krimpgebieden waar veel kinderen van verschillende niveaus in één klas zitten.

De bus tourt nog t/m 9 september door het land. De bijbehorende campagne loopt tot begin oktober. Kijk voor meer informatie en alle initiatieven op back-to-school.nl.

Download ook de infographic van het begeleidende onderzoek.