Naar het activiteiten overzicht

Beeld en Geluid: Moment van de Waarheid

zaterdag 26 februari 2022, 00:00 tot donderdag 31 maart 2022, 23:59

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

In een wereld waarin iedereen toegang heeft tot media en waarin algoritmes en kunstmatige intelligentie jouw informatievoorziening bepalen, heeft iedereen zijn eigen waarheid. Maar op welke waarheid kunnen we nog vertrouwen? De gehele maand maart staat dit thema centraal in programmering van Beeld en Geluid. Via diverse activiteiten kan je kennis over de werking van media en jouw invloed op de waarheid onderzoeken, duiden en delen.

Nepnieuws, complottheorieën, deepfakes, algoritmes en alternatieve feiten; als mediaconsument is het steeds lastiger om te weten wat ‘waar’ is. Iedereen lijkt een eigen waarheid te vormen maar op welke waarheid kunnen we nog vertrouwen? De hoogste tijd om hier bij stil te staan en oplossingen voor te zoeken, want als we geen waarheid meer delen, is het ook steeds lastiger om elkaar te begrijpen.

Agenda

  • 26 februari t/m 6 maart – De Feitenfabriek. Volg tijdens de voorjaarsvakantie de masterclass ‘Nieuws of nepnieuws’ met NOS verslaggever Danny Simons, een workshop deepfake met Matties Grooten of een masterclass over het Jeugdjournaal. Meer informatie en tickets.
  • 10 maart – Tussen feit en fictie. Journalist Bas Haan, strafrechtadvocaat Meike Lubbers en wetenschapper Piet Bakker in gesprek over hun eigen zoektocht naar de waarheid en de rol die jij, de burger, daarin vervult. Meer informatie en tickets.
  • 16 maart – Meet-up: Factcheckmarathon. Tussen 1 en 16 maart, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen houden 40 factcheckers van ANP, Pointer en Leiden Universiteit (LU) een factcheckmarathon. De marathon wordt afgesloten met een publieksprogramma over misinformatie rond de verkiezingen bij Beeld en Geluid in Den Haag. Meer informatie en tickets.

Praktische informatie

De hele maand maart staat in het teken van de waarheid bij Beeld en Geluid. Op deze pagina vind je een volledig overzicht met alle activiteiten. Je moet je voor elke activiteit apart aanmelden en tickets aanschaffen.