Naar het activiteiten overzicht

BENEDMO Netwerkconferentie ‘Complotdenken’

woensdag 8 november 2023, 13:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

BENEDMO organiseert dit jaar op 8 november een netwerkconferentie ‘Complotdenken’. Samen met verschillende factcheckers, onderzoekers, mediaprofessionals en andere experts gaat BENEDMO dieper in op desinformatie en polarisatie.

Complottheorieën zijn ongefundeerd, bizar en gevaarlijk, als je het nieuws mag geloven. Maar mag je het nieuws wel geloven? ‘Complotdenkers’ zien zichzelf juist als kritische waarheidszoekers. Net als journalisten, eigenlijk. De twee groepen kwamen vooral door de coronapandemie vaker en heftiger met elkaar geconfronteerd dan voorheen. Zijn die aanvaringen onvermijdelijk? Hoe kunnen nieuwsmedia op een constructieve manier berichtgeven over complottheorieën?

Programma

Sprekers zijn onder meer Tim Verheyden, Griet De Craen en Luc Van Bakel (VRT), Jaron Harambam en Hedwig te Molder (Vrije Universiteit Amsterdam), Maarten Keulemans (De Volkskrant), René Sommer (Pointer), Annique Mossou en Aiganysh Aidarbekova (Bellingcat), en Marieke Kuypers (Nieuwscheckers).

Praktische informatie

Deze netwerkconferentie vindt plaats van 13.00 tot 18.00 in Beeld & Geluid Den Haag. BENEDMO heeft als doel om desinformatie te monitoren en tegen te gaan, mediawijsheid te bevorderen en onderzoek uit te voeren naar de effectiviteit van factchecks. Meer informatie: benedmo.eu