Naar het activiteiten overzicht

Boekpresentatie: The Platform Society

maandag 3 december 2018, 20:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam, Nederland

Dagelijks maken we gebruik van verschillende online platforms om bijvoorbeeld te reizen, eten te bestellen of informatie op te zoeken. Maar hoe sturen deze platforms, bewust en onbewust, onze samenleving? Door welke waarden worden zij gedreven en in welke mate komen deze overeen met publieke waarden zoals privacy, veiligheid, toegankelijkheid en democratische controle? Van wie zijn de data die worden gegenereerd en is het noodzakelijk dat de opbrengsten ten goede komen aan alle gebruikers? Naar aanleiding van het boek ‘The Platform Society’, dat om deze onderwerpen draait, wordt de macht die de platforms op ons hebben en hoe deze sturen besproken tijdens de boekpresentatie op maandag 3 december vanaf 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Ook krijg je een voorproefje van het nieuwe digitale platform ‘Public Spaces’.

Sprekers

Bij de boekpresentatie komen de volgende deskundigen aan het woord:

  • José van Dijck is hoogleraar geesteswetenschappen en universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Zij is co-auteur van het boek ‘The Platform Society’. Zij schreef daarnaast ‘The Culture of Connectvity. A Critical History of Social Media’, één van de eerste kritisch historische boeken over sociale media.
  • Thomas Poell is universitair docent nieuwe media en digitale cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en co-auteur van ‘The Platform Society’. Hij deed onderzoek naar digitale platforms en hoe deze de wereldwijde publieke communicatie beïnvloeden.
  • Martijn de Waal is ook co-auteur van ‘The Platform Society’ en hoofdonderzoeker aan de faculteit van digitale media en de creatieve industrie aan de Hogeschool van Amsterdam. Zijn onderzoek is gericht op de relatie tussen digitale media, de samenleving en stedelijke cultuur met de nadruk op publieke ruimten en openbare media.
  • Marleen Stikker is directeur en mede-oprichter van Waag.
  • Geert-Jan Bogaerts is hoofd digitale media bij de VPRO.
  • Jan Middendorp is sinds 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD.

Meer informatie

Gratis bij de boekpresentatie aanwezig zijn? Reserveer dan hier.