Vraag het de wetenschap: Hoe wordt iemand een complotdenker?
Op dinsdag 16 februari organiseert de Nationale Wetenschapsagenda de volgende vragensessie in de reeks Vraag het de wetenschap, waar het publiek vragen kan stellen aan wetenschappers over een specifiek onderwerp. Ditmaal is de hoofdvraag ‘hoe wordt iemand een complotdenker?’, en zal de sessie over complottheorieën in had algemeen gaan.
Complottheorieën zijn theorieën die niet bewezen waar zijn. Ze worden vaak gevoed door onzekerheid en angsten, maar ook door hoop op een betere toekomst en een behoefte aan zingeving. Ze geven betekenis aan een chaotische, bedreigende en onbegrijpelijke werkelijkheid. Complottheorieën houden de maatschappij op deze manier een spiegel voor: de aantrekkingskracht ervan zegt iets over de tekortkomingen van onze samenleving.
Programma
Tijdens de livesessie op Facebook antwoorden Dr. Harmen Ghijsen, universitair docent Filosofie van Cognitie en Taal (Radboud Universiteit) en Dr. Jaron Harambam, interdisciplinair socioloog complottheorieën (Katholieke Universiteit Leuven) vragen omtrent complotdenkers. Wat zegt de huidige groei in complotdenken over de maatschappij? En hoe ga je in gesprek over dit onderwerp met je complotdenkende familieleden of vrienden?
Meekijken
De sessie vindt plaats op dinsdag 16 februari van 20.00 tot 20.30 uur, op de Facebookpagina van de Nationale Wetenschapsagenda. Heb je een vraag die je wil stellen over complotdenken? Laat deze dan hier achter en de wetenschappers antwoorden jouw vraag tijdens de livesessie.