Conferentie Digitale Geletterdheid
Locatie:
Hoogstraat 110, Rotterdam
Bibliotheek Rotterdam nodigt je uit om op woensdagmiddag 15 maart 2017 aanwezig te zijn bij de Conferentie Digitale Geletterdheid. Van 13:00 uur tot 17:30 uur verzorgt afdeling Educatie een middag vol verdieping en praktische tips op het gebied digitale geletterdheid. Het is bovendien een mooie gelegenheid om collega’s te ontmoeten en te spreken.
De conferentie is bedoeld voor leerkrachten, pedagogische medewerkers, docenten, directies en besturen van voorschoolse instellingen, het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, en alle andere geïnteresseerden.
Programma
De middag wordt geopend door Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet en expert op het gebied van jeugd en digitale media. Hij legt je uit welke vier digitale vaardigheden leerlingen nodig hebben om te kunnen leven, leren en werken in de 21e eeuw.
Vervolgens kun je deelnemen aan twee workshops of presentaties.
Je kunt onder andere kiezen uit:
Visiespel Slim met media door Yola Hopman en Karin Sieders
“Mogen leerkrachten in de WhatsAppgroep zitten van hun klas? Zet je Facebook in om ouders te betrekken?” Tijdens het visiespel Slim met media ga je in gesprek over mediawijsheid. Waar staan we als school? Waar willen we naar toe? Met de uitkomst kun je met je team een aantal strategische keuzes maken. Speel een proefronde mee!
Techniek in de klas door René Schrammeijer
René is vakleerkracht techniek bij basisschool Ibn-i Sina en techniekcoach bij techniektalent.nu. Hij vindt het belangrijk dat wetenschap en technologie structureel verankerd worden in het basisonderwijs. Hij vertelt over de mogelijkheden van Techniektalent.nu voor jouw school en deelt zijn inspirerende ervaringen met de dagelijkse praktijk.
Mediaopvoeding
jonger.nu werkt voor én met jongeren, ouders, scholen en zorginstellingen, met als ambitie: bereikbare en bruikbare hulp bieden. Media spelen een belangrijke rol in het gezin. Veel ouders vinden omgaan met media lastiger dan “gewone” opvoedproblemen als zindelijkheid, gezond eten, school en leren. Ouders vragen zich af: Hoelang mag mijn kind op het internet of achter de televisie? Hoe kan ik mijn kind hierop aanspreken zodat hij naar mij luistert? Hoe leer ik mijn kind veilig internetten? Het team van jonger.nu vertelt alles over hun cursus mediaopvoeding en laat u zien wat de belangrijkste tips en tricks zijn omtrent het onderwerp mediaopvoeding.
Afsluiting
De middag wordt afgesloten met een bijzondere kijk op digitale ontwikkelingen van Rotterdammer Henk Oosterling, hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit en aanjager van Rotterdam Vakmanstad.
Ook is Kinderboekenwinkel De Kleine Kapitein aanwezig, met boeken over het thema zoals programmeren, wetenschap en techniek.
Kosten
De conferentie Digitale Geletterdheid is gratis voor leerkrachten van Rotterdamse scholen die meedoen met de Bibliotheek op school van Bibliotheek Rotterdam, met een maximum van drie personen.
Ook voor pedagogische medewerkers van voorschoolse instellingen die meedoen met het voorschoolse educatieve programma van de Bibliotheek Rotterdam is deelname gratis met een maximum van drie personen.
Overige deelnemers betalen € 40 per persoon, exclusief btw.
Inschrijven
Je kunt je tot uiterlijk 8 maart 2017 inschrijven. Een overzicht van alle workshops en presentaties en de praktische info is te vinden op de website van de Bibliotheek Rotterdam.