Naar het activiteiten overzicht

Cross Media Café – Datatools voor nieuwsmakers

Tuesday 7 May 2019, 13:30

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Parkboulevard, Hilversum, Nederland

Media Perspectives en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid organiseren op 7 mei de tweede editie van het Cross Media Café van 2019. De middag staat in het teken van nieuwe digitale tools voor journalisten, redacties en uitgevers van nieuwsdiensten.

Bij de nieuwe digitale tools komen veel vragen naar boven. Bijvoorbeeld: hoe haal je nieuws uit bergen vol data? Hoe kan je op een nieuwe manier nieuws publiceren en begrijpelijk maken? En hoe kom je erachter wat er speelt voor analyse van online uitingen?

Journalisten, dataspecialisten en redacties kijken naar de invloed van datatools op het volgen, begrijpelijk maken en publiceren van het laatste nieuws.

Programma

Het complete programma is als volgt:

 • Welkom door Monique van Dusseldorp (samensteller en moderator)
 • Prof. Theo Gevers (oprichter van 3DUniversum, een bedrijf gespecialiseerd in beeldherkenning) laat zien hoe ‘’fake video’’ werkt, en hoe fake video’s te herkennen zijn.
 • Margot Verleg (oprichter van TrusttheSource). Door het vergemakkelijken van bronnenonderzoek door journalisten en het toegankelijker maken van de juiste informatie, wil TrusttheSource de verspreiding van fake nieuws tegen gaan.
 • Markus de Jong (VU Amsterdam post-doc researcher) & Panagiotis Mavridis (TU Delft post-doc researcher) presenteren Capture bias, een onderzoeksproject dat op basis van data analyse uitzoekt of media collecties divers en objectief zijn.
 • Pepijn Nagtzaam (co-founder journalistieke startup Newschain) Met Newschain hoeven journalisten bekende informatie niet te zoeken en te herschrijven, maar kunnen ze informatieblokken direct in het nieuwsbericht slepen – en de lezer krijgt met een klik uitleg en verdieping.
 • Just Vervaart (manager Regiolab bij Omroep Gelderland. Negen omroepen zijn vorig jaar gestart met Regiolab, een innovatief samenwerkingsverband met Omroep Gelderland als kartrekker. Vervaart presenteert oa De Nieuwskaart pilot, die nieuws informatie op een kaart zichtbaar maakt.
 • Rutger Verhoeven (oprichter SmartOcto) SmartOcto biedt redacties real time informatie over de interactie en reactie op online verhalen.

Pauze

 • Laurens Vreekamp (‘Teaching Fellow’ bij het Google News Lab) laat zien met welke tools journalisten aan de slag kunnen om data te visualiseren.
 • Presentatie door onderzoekscollectief Bellingcat, dat bij haar onderzoek gebruik maakt van online bronnen en een breed netwerk van medewerkers. Zij tonen een aantal digitale tools die zijn ingezet bij de geslaagde zoektocht naar de verblijfplaats van crimineel Shahin Gheiybe, het achterhalen van de oorzaak van de MH17 ramp en andere Bellingcat projecten.
 • Jerry Vermanen (datajournalist Pointer). Pointer is een nieuw datajournalistiek online platform van KRO-NCRV. Uit informatie en data worden verhalen gehaald. Met welke middelen gaat de redactie aan de slag?
 • Mark Westerhoff (CTO & Manager Operations bij ANP) laat een aantal tools zien die ANP gebruikt en verder ontwikkelt bij het verzamelen en delen van nieuws. Voor de zakelijke markt wordt AI ingezet om grote video bestanden te doorzoeken en markeren. Daarnaast wordt in samenwerking met Google onderzocht hoe met Ezyinsights het laatste nieuws gevolgd kan worden.
 • Gonnie Spijkstra (product innovatie manager NOS) vertelt over robotjournalistiek. Tijdens de provinciale verkiezingen zette de NOS een robot in die voor elk van de 355 gemeenten in Nederland een artikel schreef over de verkiezingsuitslagen. Wat was het resultaat? Hoe zijn de plannen voor de toekomst?
 • Vanaf 17.00 uur: borrel en netwerken.

Meer informatie

Tickets voor het Cross Media Café kosten €20. studenten betalen €10. De ticketprijs is inclusief koffie/thee in de pauze en de netwerkborrel na afloop. Kijk hier voor meer informatie.