Naar het activiteiten overzicht

Cross Media Café – Fact Check: de strijd tegen desinformatie

dinsdag 20 april 2021, 16:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Op dinsdag 20 april organiseren Media Perspectives en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op 20 april het (digitale) Cross Media Café – Fact Check: de strijd tegen desinformatie. Sensationele en incorrecte informatie wordt veel gedeeld op sociale media. Van misleidende informatie over vaccins, complotten over verkiezingen tot niet van echt te onderscheiden deepfakevideo’s. Hoe kun je deze vormen van desinformatie opsporen en herkennen?

In dit Cross Media Café gaat moderator Monique van Dusseldorp samen met experts in op de verschillende manieren waarop je de betrouwbaarheid van nieuws kan controleren. Naast een presentatie van verschillende oplossingen, wordt ook ingegaan op de toekomst van het nieuwslandschap.

Programma

Een greep uit het programma en de gastsprekers:

  • Robert van der Noorda: Analist en mede-oprichter van Trollrensics. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar trollen en desinformatie. Deze kennis heeft hij onder andere ingezet tijdens een onderzoek naar campagnes rondom de verkiezingen.
  • Annique Mossou: Trainer en onderzoeker bij Bellingcat. Bij Bellingcat concentreert ze op de wereld van mis- en desinformatie. Ze maakte in het verleden deel uit van een Open Source Intelligence-team van de Nationale Politie, waar ze zich specialiseerde in online jihadistische propaganda. Ze schreef onder andere over desinformatie verspreid via TikTok.
  • Tamara Witschge: Lector Crossmedia bij de Hogeschool van Amsterdam en Hoogleraar Media en Creatieve Industrie bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ze runt het vijfjarige, door NWO gefinancierde onderzoeksprogramma ‘Ondernemerschap op werk’ en het actieonderzoeksproject ‘Documenting Complexity’. Ze is betrokken bij het onderzoek van het AI, Media and Democracy Lab.
  • Laura Ellis: Head of Technology Forecasting bij BBC. Ze is een ervaren journalist met een focus op desinformatie, technologie, machine learning en data. Ze heeft als verslaggever, producer en redacteur gewerkt binnen nieuwsteams in radio, tv en online.
  • Martijn van Dam: Lid van de Raad van Bestuur van de NPO en verantwoordelijk voor de portefeuille Technologie en Innovatie. Van 2003 tot 2015 was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA. In 2015 werd Martijn van Dam benoemd tot staatssecretaris van Economische Zaken en hij maakte in 2017 de overstap naar de NPO.
  • Clémence Overeem: Journalist bij AFP Factcheck Nederland. Voordat hij hier in 2021 aan de slag ging, studeerde hij Europese geschiedenis van het Europaeum Programme en International Studies aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn studies was hij werkzaam als factchecker voor het Leidse initiatief Nieuwscheckers. Door zijn jarenlange ervaring met vormgeving, visuele effecten en video heeft hij een scherp oog voor visuele desinformatie.

Praktische informatie

Het Cross Media Café vindt plaats op dinsdag 20 april 2021 van 16.00 tot 17.00 uur.  Het event wordt online gehouden via het platform Zoom. Een dag voor het event ontvang je de Zoom-link per mail. Aanmelden kan hier.

Heb jij een vraag voor een van de sprekers? Tijdens de Zoom sessie kan je een vraag stellen in de chat. Of stuur je vraag alvast via [email protected].