Naar het activiteiten overzicht

Dag van de Persvrijheid Online

Sunday 2 May 2021, 10:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Op zondag 2 mei organiseert Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de Dag van de Persvrijheid Online. Tijdens dit online evenement spreken journalisten, experts en beleidsbepalers over de stand van de persvrijheid onder autoritaire regimes in het buitenland en de polariserende democratische samenleving in Nederland.

Het evenement is gekoppeld aan de International Press Freedom Day (ieder jaar op 3 mei), waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van een vrije, onafhankelijke pers en de veiligheid van journalisten. Dag van de Persvrijheid Online is een initiatief van het Persvrijheidscomité en deze wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag.

Programma

10:00
Welkom door Marjolein Koster (Freelance journalist) en Ivar Lingen (Den Haag FM).

10:05
Reflectie op ontwikkeling van de persvrijheid en persveiligheid in het afgelopen jaar door Bahia Tahzib-Lie (Mensenrechtenambassadeur ministerie van Buitenlandse Zaken) en Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS Nieuws).

10:20 – 10:50
Persvrijheidslezing Journalistiek in tijden van polarisatie – over bruggenbouwers en zondebokken door filosoof en journalist Bart Brandsma.

10:50 – 11:15
Polarisatie en intimidatie van journalisten in Nederland. Gesprek over de actuele situatie in Nederland met Paul van den Bosch (hoofdredacteur regio AD), Yesim Candan (Columnist RTL Nieuws) en Brian van der Bol (Omroep West).

11:15 – 11:35
De situatie in Wit-Rusland. Gesprek met Wit-Russische journaliste [anoniem] die deelneemt aan het Shelter City programma, Sebastiaan van der Zwaan (directeur Justice and Peace) en Maryia Sadovskaya-Komlach (Free Press Unlimited). Het gesprek zal deels in het Engels gevoerd worden.

11.35 – 12.00
Onafhankelijke journalistiek in Zuid-Oost Europa en het Midden Oosten. Gesprek met Olaf Koens (Midden-Oosten correspondent RTL Nieuws) en Kati Piri (Tweede Kamerlid en voormalig Europarlementariër en Turkije-rapporteur) over de ontwikkelingen in deze regio en over noodzaak, de mogelijkheden en de moeilijkheden om vanuit Nederland onafhankelijke journalisten in deze landen te ondersteunen.

Meer informatie

De Dag van de Persvrijheid Online vindt online plaats op zondag 2 mei van 10.00 tot 12.00 uur. Het event is gratis en registreren kan via de website van Beeld en Geluid.