Naar het activiteiten overzicht

De Staat van het Internet 2022: Operatie Opnieuw Opstarten

donderdag 31 maart 2022, 16:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Tijdens de Staat van het Internet 2022 steekt Waag samen met SIDN Fonds, De Groene Amsterdammer, CTO Amsterdam en de OBA de peilstok in het internet. Nani Jansen Reventlow, mensenrechtenadvocaat, geeft dit jaar de lezing, die zowel online als live bij te wonen is vanuit de centrale OBA in Amsterdam.

De kritiek op big tech zwelt aan. Waar sociale media en online diensten lang konden opereren onder troebele gebruiksvoorwaarden en met ondoorzichtige algoritmes, komt nu schandaal na schandaal aan het licht. Of het nu gaat om Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, of Google: ze liggen onder vuur voor de onduidelijke manier waarop ze gebruikersdata verzamelen, en voor het aanzwengelen van polarisatie.

Het scala aan problemen omvat grote vraagstukken als privacy, zelfbeschikking, propaganda en platformisering. De meer humane en eerlijke ‘samenleving’ die we ons begin jaren negentig voorstelden, klinkt inmiddels als een utopie. Discriminerende algoritmes, datalekken, conspiracy theories en bedreigingen zijn aan de orde van de dag.

Ondertussen blijft de vraag: hoe komen we tot een internet dat open, eerlijk en inclusief is? En wat is er echt nodig om over te stappen van de oude, troebele sociale media naar nieuwe initiatieven? Tijd om te rebooten.

Praktische informatie

De Staat van het Internet 2022 vindt op donderdag 31 maart tussen 16.00 en 18.00 plaats in de Theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA Oosterdok). Online bijwonen kan ook; beide opties zijn gratis. Aanmelden kan hier.