Naar het activiteiten overzicht

De volgende generatie in XR: Wat moeten we weten over mediawijsheid en onderwijs?

woensdag 30 november 2022, 10:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
De Doelen, Schouwburgplein, Rotterdam, Nederland

Op woensdag 30 november organiseert Netwerk Mediawijsheid tijdens de Immersive Tech Week in Rotterdam een sessie over mediawijsheid en onderwijs. Hoe zorgen we ervoor dat kinderen en jongeren zich mediawijs en veilig kunnen bewegen in immersieve werelden, zoals games, VR ervaringen en de metaverse? En wat zijn de kansen en risico’s van immersieve media in het onderwijs? 

Programma

De sessie bestaat uit twee keynotes en een paneldiscussie onder leiding van Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media):

  • Keynote Joris Weijdom is onderzoeker, senior docent en ontwerper van mixed-reality ervaringen aan de HKU en Universiteit Twente. Hij onderzoekt interdisciplinaire creatieve processen in gedeelde mixed-reality omgevingen
  • Keynote Dr. Vivian Chen is associate professor aan de Nanyang Technological University. Zij onderzoekt sociale interactie in virtuele communities en de sociale en psychologische impact van communicatietechnologie zoals games en virtual reality

Na de keynotes gaan we tijdens een paneldiscussie in op de (morele) vragen die gesteld moeten worden wanneer we immersieve media inzetten in het onderwijs. Aanwezig zijn:

  • Wouter Nieuwenhuizen, onderzoeker aan het Rathenau Instituut. Rathenau houdt zich bezig met de maatschappelijke invloed van immersieve technologieën en stelde 10 ontwerpeisen op om dit verantwoord in te zetten.
  • Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid en ethiek bij Kennisnet. Hij houdt zich bezig met digitaal burgerschap en ethische vragen rondom nieuwe technologie in het onderwijs.
  • Frederiek de Vries Robbé, projectleider educatie en marketing bij Podium, het bureau voor educatieve communicatie. Zij werkte mee aan een mediawijsheidlessen in VR, voor het speciaal onderwijs.

Alvast meer weten over het onderwerp? Lees dit artikel over de vragen die aan bod zullen komen tijdens het programma

De voertaal van het programma is Engels.

Praktische informatie

De sessie vindt fysiek plaats in De Doelen in Rotterdam, op woensdag 30 november tussen 10.00 en 11.30 uur. Meer informatie vind je op deze website. Wil je erbij zijn? Netwerk Mediawijsheid stelt een beperkt aantal vrijkaarten (t.w.v. 99 euro) beschikbaar, speciaal voor netwerkpartners. Mail naar [email protected]