Naar het activiteiten overzicht

Digitale Week 2018

vrijdag 19 oktober 2018, 00:00 tot zondag 4 november 2018, 00:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Van 19 oktober tot en met 4 november 2018 vindt in België de dertiende editie van de Digitale Week plaats. De Digitale Week is een jaarlijkse campagne die draait om digitale vaardigheden, mediawijsheid, en het plezier die de vele mogelijkheden van digitale cultuur bieden. Het thema van dit jaar is ‘Lokaal Digitaal’, waarmee (lokale) overheden worden aangemoedigd om de vele initiatieven in België te ondersteunen. Honderden lokale organisaties in heel Vlaanderen en Brussel organiseren deze week activiteiten waarbij het gebruik van multimedia centraal staat.

Een greep uit de activiteiten:

 • Bibliotheek Dendermonde haalt digitale kunstbeleving in huis
  Hands-on Hamlet van CREW brengt de bezoeker in een virtuele wereld van geanimeerde 3D-scans van het Kasteel van Gaasbeek. Met een VR-bril beleef je scènes van Hamlet gespeeld door avatars.
 • Maak je eigen lichtfestival
  Geniet van Gent als lichtstad. Samen met Mediaraven stoomt de Bibliotheek Gent kinderen en jongeren klaar tot de videomappers van morgen. Bij videomapping projecteer je videobeelden op o.a. gebouwen, wat een heel nieuwe beleving creëert.
 • 3D printen in het cultuurcentrum
  In cultuurcentra kunnen amateur- en professionele kunstenaars al sinds tijden kunst en cultuur creëren. Steeds meer cultuur- en gemeenschapscentra dagen hun publiek en makers uit om te experimenteren met digitale technologie. In Cultuurcentrum De Steiger in Boom wordt voor de gelegenheid een 3D-printer in huis gehaald en worden bezoekers wegwijs gemaakt in de mogelijkheden.
 • Robot Zora leest voor in de Bibliotheek Kalmthout
  Op 17 oktober kun je in de Bibliotheek Kalmthout een echte robot zien en horen voorlezen.
 • Hogeschool Vives Leuven focust op Online Buurten
  Op 23 oktober kun je op de campus Leuven van Vives terecht voor een studiedag over Online Buurten. Met het project ‘iPad, da’s straffe koffie’ is onderzocht hoe online participatie ouderen kan helpen om aansluiting te blijven vinden. Dicht bij huis, in kleine groepjes en dankzij de tablet sloegen zij een brug tussen zichzelf en buurtbewoners, familie, vrienden en allerlei diensten en voorzieningen.
 • Een digitale wandeling in Hoeilaart
  Een stoomcursus strategisch smartphone gebruik: digiwatcher en mediacoach Ilse Depré neemt bewoners mee en verkent stap voor stap digitale toepassingen die je helpen om helemaal up to date te zijn: routeplanners, mobiel betalen, gratis wifi-netwerken, handige apps et cetera.
 • Wegwijs in de wereld van games
  De Bibliotheek Ekeren is een gids voor ouders die op de hoogte willen blijven over gaming. Wat beweegt er allemaal? Welke termen moet je kennen? Waar moet je op letten? En vooral: hoe kun je je kinderen het best ondersteunen?
 • Ontmoeting met digitale collecties
  Voor veel inwoners van Antwerpen blijven digitale collecties een verre droom of onbereikbare schat. Ontmoetingscentrum Nova en de Bibliotheek stellen zich op als gids en tonen bezoekers de weg naar de rijke digitale collectie van bibliotheken.

Meer informatie

Cultuurconnect publiceerde onlangs een Inspiratiepakket rondom digitale balans. Je kunt hem hier downloaden. Kijk op digitaleweek.be voor meer informatie over de Digitale Week en de verschillende activiteiten.