Naar het activiteiten overzicht

Docententraining: Nieuws of Nonsens in de klas

vrijdag 1 juni 2018, 10:30

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1, Hilversum, Nederland

Beeld en Geluid, het instituut voor mediacultuur in Hilversum, organiseert vrijdagmiddag 1 juni in samenwerking met DROG, Mediawijzer.net en Nederlands Debat Instituut een studiemiddag voor docenten uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs met als thema ‘Nieuws of Nonsens in de klas’. Een studiemiddag over medialogica, nieuws, desinformatie, filters, bubbels en duiding. Docenten krijgen tijdens deze middag meer inzicht over hoe nepnieuws wordt gemaakt, verspreid, verslonden en hoe mediahypes ontstaan door middel van verschillende sessies.

In tijden van fake news, filterbubbels en nieuwe vormen van (online) journalistiek, is de impact van het dagelijks nieuws groter dan ooit. Nieuwsmakers creëren bewust of onbewust een eigen verhaal vanuit hun inzichten en meningen. Nieuws of Nonsens in de klas is een eyeopener voor iedereen die meer wil weten over hoe nieuws gemaakt wordt, hoe je zelf je nieuws selecteert en hoe je je er, bewust of onbewust, door laat beïnvloeden.

Programma

  • 10:30 uur: inloop
  • 11:00 uur: start zaalprogramma: Eye Opener door Maike Olij. Bezoekers ervaren in deze startsessie dat ze eigenlijk niet wezenlijk verschillen van hun leerlingen in gebruik van en kennis over media. Juist deze overeenkomsten kunnen een opening zijn voor goede gesprekken in de klas!
  • 11:30 uur: Q&A met Maike Olij en Marc Josten, hoofdredacteur Medialogica.  Maike en Mark gaan aan de hand van een paar recente voorbeelden in gesprek met de dagvoorzitter over hoe media van invloed zijn op de publieke opinie, hoe mediahypes ontstaan en waarom medialogica in alle klaslokalen besproken zou moeten worden
  • 12:00 uur: lunch
  • 12:45 uur: workshops en bezoek tentoonstelling Nieuws of Nonsens. Er is keuze uit twee workshops: Mediawijsheiddebat (i.s.m. Mediawijzer.net) en Slecht Nieuws Game (DROG)
  • 17:00 uur: plenaire afsluiting door Eppo van Nispen tot Sevenaer, algemeen directeur Beeld en Geluid

Meer informatie

De docententraining wordt georganiseerd door Beeld en Geluid in samenwerking met Drog, Mediawijzer.net en Nederlands Debat Instituut. Toegang inclusief lunch bedraagt €32,50. Zonder lunch is dit €25. Kijk voor meer informatie over het programma en aanmelden op de website van Beeld en Geluid.