DWDD University: De Toekomst
De Wereld Draait Door komt in januari 2019 met een nieuwe DWDD University van Robbert Dijkgraaf. In drie colleges behandelt hij ‘de toekomst’. De colleges zullen afzonderlijk van elkaar worden uitgezonden op 2, 9 en 16 januari 2019 om 21.25 uur bij BNNVARA op NPO 1. De toekomst is er al, niet in onze huiskamers, maar wel in laboratoria en universiteiten. In elk college gaat Dijkgraaf in op één van de drie belangrijkste onderwerpen waarop op dit moment de grootste wetenschappelijke ontwikkelingen plaatsvinden: Leven, Technologie en Informatie. Wat is er allemaal al uitgevonden en waar staan we nu? Hoe ziet ons leven er straks uit? Welke vormen van mediawijsheid hebben we straks hard nodig?
Leestip: In deel 23 van de blogserie ‘De Netwerkmaatschappij’ blikt blogger Roeland Smeets terug op de uitzendingen van DWDD University: De Toekomst. Over vertrouwen, wantrouwen en een maakbare en leefbare toekomst.
De inhoud van de colleges
Leven (2 januari)
We zijn inmiddels zover dat we genetische informatie van ons lichaam begrijpen, we kunnen het lezen en zelfs ook al herschrijven. En daarmee kunnen we een verbeterde versie van onszelf produceren. Wat gaat dat betekenen? Waar liggen de grenzen van wat kan en mag?
Te gast zijn wetenschappers Hans Clevers, John van der Oost en Henne Holstege.
Technologie (9 januari)
Ooit vonden we het wiel uit, nu vliegen we naar de maan en daar voorbij. De mens heeft altijd technologie ontwikkeld om verder te komen. En al lijkt het alsof alles steeds groter wordt en ons verder weg brengt, de belangrijkste verandering vindt plaatst op de allerkleinste schaal. Wat gebeurt er als we zelfs atomen gaan manipuleren, kunnen we dan alles maken wat we willen? Verdwijnt het verschil tussen technologie en leven?
Robbert Dijkgraaf gaat in gesprek met wetenschappers Ben Feringa, Leo Kouwenhoven en Peter-Paul Verbeek.
Informatie (16 januari)
Vroeger stuurde je elkaar af en toe een brief, nu zijn we de hele dag online. En we staan niet alleen continu in contact met elkaar, maar ook met bedrijven, instellingen en de overheid. Met elkaar produceren we een oceaan aan data. Zelflerende computers gebruiken die data om meer en meer beslissingen voor ons te maken. Big data en algoritmes helpen ons enorm, maar lopen we ook gevaar? Als we niet uitkijken bepalen ze ons hele leven. Of doen ze dat al? Hoe vrij zijn we in de keuze voor een hypotheek? Een baan? Of een ziekenhuis? Hoe zit het met onze privacy en wat als computers slimmer worden dan wij?
Te gast zijn: Max Welling, Vanessa Evers en Christiaan Triebert.
Een vraag insturen
Heb je een vraag over één van de bovenstaande onderwerpen en zou je die graag tijdens een uitzending beantwoord zien? Vul hier het contactformulier in en maak kans om met je vraag op tv te komen.
DWDD University: De Toekomst wordt uitgezonden op 2, 9 en 16 januari 2019 om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 1.