Naar het activiteiten overzicht

ECP Deelnemersspecial:
Digitale mensenrechten

Thursday 4 April 2024, 09:30

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Bleyenberg, Grote Markt, Den Haag, Nederland

Op donderdag 4 april organiseert ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nederlands Internet Governance Forum (NL IGF), de Deelnemersspecial ‘Digitale mensenrechten – Balans tussen beschermen én bevorderen’ in Bleyenberg in Den Haag. Tijdens de bijeenkomst worden zowel de risico’s als kansen van digitalisering voor de bescherming van mensenrechten belicht. 

Digitalisering brengt mensenrechten wereldwijd in het geding. Het toenemende gebruik van AI zorgt voor een groot risico op discriminatie en ook internetvrijheid, universele toegang, privacy en de toegang tot informatie staan onder druk. Aan de andere kant biedt digitale technologie ook juist kansen voor toegankelijkheid, digitaal activisme en het vergroten van bewustzijn. We gaan hierover in gesprek en zoeken de verbinding tussen de verschillende lagen digitale infrastructuur, AI en digitale platformen.

Programma

  • Vanaf 09.30 uur kun je binnenlopen en om 10.00 uur begint de opening met dagvoorzitter Marjolijn Bonthuis, Programmadirecteur Digitale Veiligheid & Vertrouwen bij ECP | Platform voor de InformatieSamenleving
  • Er zijn meerdere sprekers over verschillende onderwerpen, zoals Wim Geerts (Ambassadeur Mensenrechten – Ministerie van Buitenlandse Zaken) die gaat spreken over internationaal recht en digitale mensenrechten, Ajuna Soerjadi  (Directeur – Expertisecentrum Data-Ethiek) over AI en mensenrechten en Niels ten Oever (Infrastructuuronderzoeker & Universitair Docent – Universiteit van Amsterdam) over infrastructuur & mensenrechten
  • Panelgesprek & netwerklunch

Praktische informatie

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 4 april van 09.30 – 13.30 uur in Bleyenberg, Den Haag. Aanmelden kan hier. Meer informatie vind je op de website van ECP.