Naar het activiteiten overzicht

Enter New Babylon, een theatrale virtual en mixed reality-installatie

donderdag 29 september 2022, 12:00 tot zaterdag 15 oktober 2022, 15:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
IMPAKT - Centre for Media Culture, Lange Nieuwstraat, Utrecht, Nederland

29 september tot en met 15 oktober 2022 presenteren IMPAKT (Centrum voor Mediacultuur) in samenwerking met Foundation Constant de theatrale virtual en mixed reality installatie Enter New Babylon. Zet je koptelefoon op en stap in die ongrijpbare wereld van New Babylon. Het is de thuisbasis van de Homo Ludens en werd in de jaren zestig bedacht door de Nederlandse schilder Constant Nieuwenhuys (1920-2005).

Het werk van Nieuwenhuys bestaat uit schetsen, tekeningen, teksten, maquettes en constructies die de futuristische stad New Babylon afbeelden. Kim van der Horst, stiefdochter van de kunstenaar en directeur van Foundation Constant, nam het initiatief voor Enter New Babylon. Ze vroeg zich af of jonge makers nog kunnen dromen van een toekomst, of dat deze onvermijdelijk zal instorten onder het gewicht van de uitdagingen van vandaag de dag.

Programma

  • Verschillende hedendaagse kunstenaars, schrijvers en ontwerpers vertellen via de installatie hun toekomstvisie gebaseerd op het werk van Constant. Videokunstenaar Dennis Molema heeft de sector ‘Grote gele’ van Nieuwenhuys (1967), een driedimensionaal schaalmodel, omgevormd tot een digitaal 3D-model. Dit dient als virtuele locatie voor Enter New Babylon.
  • Zes schrijvers van Poetry Circle Nowhere hebben samen met vijf ontwerpers van de HKU geëxperimenteerd met de mogelijkheden van virtual en mixed reality. Onder leiding van Joris Weijdom van de HKU ontwikkelden ze vier totaal verschillende ervaringen, reflecterend op New Babylon. Deze vier ervaringen heten Blooming New Babylon, Echo’s van het vergeten, Het verleden van een toekomst stad en We willen onze dagen niet vullen met spijt.
  • Scenograaf Guus van Geffen bouwde ook een installatie. Hierin kan de bezoeker de werelden beleven en vervolgens ook toeschouwer worden van andere bezoekers die de VR-werelden betreden.

Enter New Babylon is een productie van Constant 101 (Fondation Constant), Feikes Huis, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Over Het IJ en Poetry Circle. Het project wordt ondersteund door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Letterenfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Praktische informatie

Enter New Babylon is van 29 september tot en met 15 oktober van 12.00 uur tot 15.00 uur te bezichtigen in het IMPAKT Centre for Media Culture te Utrecht. Kijk hier voor meer informatie.