Naar het activiteiten overzicht

Europese Media Literacy Week

Monday 18 March 2019, 00:00 tot Friday 22 March 2019, 23:59

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

europese,european media literacy week,awards,#EUMediaLiteracyWeekVan 18 tot en met 22 maart vindt de Europese Media Literacy Week plaats, een initiatief van de Europese Commissie om mediawijsheid en Europese initiatieven en projecten op dit gebied onder de aandacht te brengen. Diverse activiteiten worden georganiseerd in Brussel en EU-lidstaten. Doe je mee? Meld op deze pagina je activiteit aan.

Mediawijsheid is belangrijk om burgers in het digitale tijdperk in staat te stellen weloverwogen keuzes te maken. Het is een vereiste voor een levendige, moderne democratie en een belangrijk thema in het licht van de Europese verkiezingen in mei 2019.

Bekijk voor meer informatie over de #EUMediaLiteracyWeek ook de internationale website.

Dit gebeurt er tijdens de #EUMediaLiteracyWeek

Masterclass – Fact or Fake? Nepnieuws beïnvloedt stemgedrag | 18 maart, Den Haag
Op maandag 18 maart organiseert ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in samenwerking met Netwerk Mediawijsheid een masterclass over nepnieuws in verkiezingstijd. Onder anderen Dimitri Tokmetzis (De Correspondent), Brenno de Winter (onderzoeksjournalist en privacy-expert) en Edo Haveman (‘Head of Public Policy Nederland’ bij Facebook) leveren een bijdrage aan de masterclass over nepnieuws.
» Leestip: Is mediawijsheid het weerwoord tegen nepnieuws?

Conferentie Nederland Digitaal | 18 t/m 21 maart, Hilversum
Op de eerste Conferentie Nederland Digitaal komen wetenschap, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid samen in Theater Gooiland in Hilversum, om kansen en problemen rondom digitalisering te verkennen. Van 18 tot en met 21 maart vinden drie evenementen plaats, met kunstmatige intelligentie als overkoepelend thema. Doel is om kennis en inspiratie te delen en acties aan elkaar te verbinden. De conferentie wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Smart Industry en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Onderdeel van de conferentie is de Nederland Digitaal Dag op 21 maart, waar Netwerk Mediawijsheid en het Rathenau Instituut de workshop ‘Digitaal burgerschap, vaardigheden en rechten’ verzorgen.

Makerkar | vanaf 18 maart, Bibliotheek Staphorst
Bibliotheek Staphorst is pilot in het Overijsselse Project ‘De kar trekt’, de mobiele makerkar met moderne technische apparatuur. Het doel: een breder publiek kennis laten maken met nieuwe technieken en 21e eeuwse vaardigheden.
Bibliotheek Staphorst heeft de makerkar van 18 maart tot 10 mei. Je kunt er aan de slag met 3D-printen, vinylsnijden en lasersnijden: een mooie combi van maken en programmeren. Voor 50-plussers en statushouders.

High-level conference ‘Informed Citizens in the Digital Age’ | 19 maart, Brussel
Op 19 maart vindt in Brussel een high-level conferentie plaats, gehost door eurocommissaris Digitale economie en samenleving Mariya Gabriel. Op de conferentie wordt de rol van kwaliteitsjournalistiek in een snel veranderende nieuwsomgeving besproken, evenals het belang van mediawijsheid bij kritisch denken en weerbaarheid tegen desinformatie. De Europese Commissie reikt deze dag tevens drie awards uit om mediawijsheidprojecten in het zonnetje te zetten: most innovative media literacy project, most educative media literacy project en media literacy project with the greatest European potential. Aanmelden voor de conferentie kan hier.

Media Pluralism – how can we deliver? | 19 & 20 maart, Straatsburg
Het is belangrijker dan ooit om te weten hoe media onze levens vormgeven en beïnvloeden. Denk aan voedsel: waar komt het vandaan, hoe wordt het geproduceerd, wie verkoopt het en hoe zit het met wettelijke aspecten? In de zoektocht naar en gezond nieuwsdieet wordt mediawijsheid vaak gezien als ‘oplossing’. Maar is dat terecht, en hoe werkt dat dan? Een event van De Raad van Europa en Verslaggevers Zonder Grenzen over mediapluralisme. Meer informatie vind je hier.

Nationaal Mediawijsheid Congres: Alles heeft een algoritme | 27 maart, Ede
Op woensdag 27 maart vindt voor de elfde keer het Nationaal Mediawijsheid Congres plaats, georganiseerd door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Meerdere uiteenlopende onderwerpen komen voorbij: van data detox tot digitale kinderrechten. O.a. Paolo Celot (EAVI) vertelt plenair over de Nationale Opleiding MediaCoach die Europees in 6 landen wordt ‘uitgerold’ met steun van de Europese Commissie als best practice.

Benieuwd naar alle mediawijze activiteiten in Nederland deze week? Bekijk de agenda.
Meer activiteiten buiten Nederland vind je op de internationale website.

Aan de slag met mediawijsheid

De Europese Media Literacy Week is een mooie kans om eens met mediawijsheid aan de slag te gaan. Tips:

» Op het blog op Mediawijzer.net vind je volop inspirerende artikelen, columns, recensies en meer
» Ouders en (professionele) opvoeders vinden tientallen thematische dossiers op Mediawijsheid.nl
» Kinderen jongeren gaan zelfstandig aan de slag op HoeZoMediawijs.nl

Doe mee! Zet je activiteit op de kaart

Organiseer jij iets tijdens de Europese Media Literacy Week? Help Nederlandse initiatieven en activiteiten onder de aandacht te brengen en laat het weten via onderstaand formulier of mail naar info@mediawijzer.net. Wij zorgen dan dat je activiteit op de internationale kaart verschijnt. De ingevulde gegevens worden alleen gebruikt om het evenement te kunnen toevoegen op deze kaart. 

Europese Media Literacy Week - activiteiten