Expertsessie: Effectief mediawijsheid-aanbod met kennis uit wetenschap én praktijk
Hoe evidence informed werken de impact kan vergroten
Kritisch denken, online omgangsvormen, digitale balans; het aanleren van mediawijsheid draait grotendeels om gedragsverandering en gaat daarmee verder dan kennisoverdracht. Dat maakt het toetsen en waarborgen van de effectiviteit van educatief aanbod een extra uitdaging. Hoe kunnen we kennis uit wetenschap én de praktijk beter benutten om de impact van educatief mediawijsheid-aanbod te vergroten en onderbouwen?
Programma
Tijdens deze expertsessie zijn ontwikkelaars, mediacoaches, bibliotheken en andere partners die zich richten op het onderwijs uitgenodigd om te onderzoeken hoe zij evidence-informed kunnen werken, om de impact van hun mediawijsheid-aanbod te vergroten. Evidence-informed werken biedt een systematische manier om kennis uit de wetenschap, praktijk en de schoolcontext in te zetten voor het verbeteren van de leeropbrengst. Naast aanbodontwikkelaars zullen ook leden van de Wetenschappelijke Raad aanwezig zijn, om de verbinding tussen onderzoek en praktijk te leggen.
Het programma bestaat uit drie korte keynotes:
- Prof. dr. Esther Rozendaal en dr. Chiara de Jong (onderzoekers Erasmus Universiteit Rotterdam), die op basis van kennis uit de praktijk onderzoek doen naar de digitale weerbaarheid van kinderen
- Jeanne van Loon (programmamanager Ontwikkelkracht bij het ministerie van OCW) over hoe evidence-informed werken toegepast wordt in het onderwijs
- Judith Amels (opleidingsleider Master Educational Leadership) over waarom nieuwsgierigheid gestimuleerd moet worden voor onderzoeksmatig werken en effectieve educatie
Na afloop van de keynotes gaan we aan deeltafels dieper in op de belangrijkste deelvragen. De bijeenkomst biedt volop gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen en te netwerken. Daarnaast worden de inzichten uit deze sessie verwerkt in een publicatie, waarin we de belangrijkste criteria om de impact van educatief aanbod te vergroten en onderbouwen.
Aanleiding
De nieuwe kerndoelen digitale geletterdheid komen eraan en het ministerie van OCW stimuleert het onderwijs om evidence informed te werken om basisvaardigheden zoals digitale geletterdheid te verbeteren. Als ontwikkelaar van educatief aanbod wil je goed aansluiten op deze ontwikkelingen in het onderwijs. Daarom organiseert Netwerk Mediawijsheid een reeks expertsessies voor netwerkpartners op gebied van educatie, om de impact van educatief aanbod te vergroten en te waarborgen.
Lees het verslag van de expertsessie over de conceptkerndoelen digitale geletterdheid
Lees het rapport n.a.v. de expertsessie over effectieve educatieve games en apps
Praktische informatie
De bijeenkomst wordt gehost door de KB in Den Haag en vindt plaats op maandag 30 september van 13.00 – 17.00 uur.
De expertsessie is besloten voor genodigden. Wil je aanwezig zijn? Laat het ons weten via info@mediawijzer.net d.m.v. een korte motivatie waarom je erbij wil zijn.