Naar het activiteiten overzicht

Expertsessie Immersieve media

vrijdag 4 oktober 2019, 13:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Marineterrein Amsterdam, Kattenburgerstraat 5, Pand 024 Amsterdam

Op vrijdag 4 oktober organiseert Netwerk Mediawijsheid een expertsessie Immersieve media vanaf 13.00 tot 18.30 uur (inclusief borrel) in Amsterdam. De expertsessie vindt plaats in samenwerking met IJsfontein.

Inhoud expertsessie

Wat verstaan we onder immersieve media? Deze term wordt vaak gebruikt voor augmented reality, virtual reality (en 360 graden video’s), mixed reality en embodied gaming. Bij immersieve media ligt de nadruk op de beleving, waarin je wordt meegezogen en helemaal in opgaat. Natuurlijk gebeurt dit ook bij een goed boek of een enerverende film, maar de bovengenoemde modernere mediavormen zijn erop gericht de gebruiker helemaal onder te dompelen in de virtuele omgeving. Je voelt je er fysiek aanwezig en soms ook afgesloten van de werkelijke omgeving om je heen. Bovendien ben je bij deze ervaringen meestal geen passieve toeschouwer, maar een actieve participant. Het is geen scherm of raam naar een andere wereld, je wordt zelf echt onderdeel van de ervaring, vaak met meerdere zintuigen.

In deze expertsessie zal specifiek aandacht worden besteed aan deze nieuwe vormen van media en hoe hiermee om te gaan. Er zijn tal van mooie toepassingsmogelijkheden, maar zoals altijd zijn er ook uitdagingen om rekening mee te houden voor de maker en als gebruiker. Wat werkt wel en niet? Voor welke doelgroepen zijn deze media (on)geschikt? Welke ethische afwegingen komen kijken bij het ontwikkelen van immersieve media? Welke technieken zitten erachter en met welk doel? Wat betekent de interactie met deze mediavormen en wat doet dit met de gebruiker?

Kortom, wat moeten we als mediawijsheid (beleids)makers hiervan weten en wat moeten we ermee gaan doen? Daar willen we het tijdens de expertsessie samen over hebben. Geïnformeerd en geïnspireerd door verschillende sprekers en een werksessie, vormen we hier een beter beeld over met elkaar.

Programma

13.00 Binnenkomst met koffie/thee & zelf ervaren
13.30 Welkom en introductie programma – Lotte Vergouwen
13.35 Welkom door Netwerk Mediawijsheid – Mary Berkhout
13.45 Sprekers:

  • Perspectief business – Van corporate banking naar tech start-up  – Daniel Doornik, XRBASE
  • Perspectief maker – Immersieve Impact – Jan Willem Huisman, IJsfontein
  • Perspectief onderzoek – Immersive technology for positive societal change – Teresa de la Hera, Erasmus Universiteit (In English)
  • Perspectief kunsten – Waarom hybride kunstenaars essentieel zijn bij het ontwerp van betekenisvolle mixed reality ervaringen – Joris Weijdom, HKU

15.30 Introductie thema’s rondetafelgesprekken
15.45 Pauze
16.00 Rondetafelgesprekken
16.45 Terugkoppeling ronde tafels en afsluiting
17.15 – 18.30 Borrel en zelf ervaren

Aanmelden

Aansluiten bij deze sessie? Er zijn nog een paar plekken over! Meld je aan door een mail te sturen, met een korte motivatie waarom je deze sessie wilt bijwonen, naar [email protected].