Naar het activiteiten overzicht

Expertsessie Mediawijsheid en AI

Wednesday 22 February 2023, 09:30

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Media Parkboulevard, Hilversum, Nederland

Algoritmes op sociale media, chatbots, deepfakes; artificiële intelligentie (AI) wordt een steeds groter onderdeel van de media die wij dagelijks gebruiken. AI normaliseert en dat betekent dat we er allemaal mee om moeten leren gaan. Zo luidt ook de recente oproep van de WRR. We hebben AI-wijsheid en mediawijsheid nodig. Hoe herken je AI? Hoe beïnvloed het je? En hoe kun je het doorgronden of zelf maken? 

Tijdens de Expertsessie Mediawijsheid en AI op 22 februari 2023 brengen we experts op gebied van AI en mediawijsheid samen om te onderzoeken welke competenties nodig zijn in een mediasamenleving met AI. Het Mediawijsheid Competentiemodel staat hierbij centraal, als handvat, checklist en onderbouwing. Wat moeten we kinderen én volwassenen leren om veilig en bewust met AI te leven? En daar een actieve en kritische rol in te nemen? Het doel is om het Mediawijsheid Competentiemodel samen  te specificeren met AI als systeemtechnologie in gedachten.

Lees meer over het Mediawijsheid Competentiemodel 

Programma

De sessie vindt plaats op woensdag 22 februari in Beeld en Geluid Hilversum, van 9.30 tot 12.30 uur. We beginnen met een inleiding van verschillende experts op gebied van AI. Waarna we tijdens meerdere rondetafelgesprekken in discussie gaan over de belangrijkste vragen rondom AI- en mediawijsheid. Na de sessie is er gelegenheid om met elkaar door te praten onder het genot van een hapje en drankje. De dag belooft nieuwe inzichten, inspiratie en verbinding en vormt het begin van een gezamenlijke visie op AI en mediawijsheid. De resultaten zullen erna worden gepubliceerd in een whitepaper.

Aanmelden

Er is een beperkt aantal plekken. Wil je er ook bij zijn? Stuur een mail naar info@mediawijzer.net, met de reden dat je erbij wilt zijn.