Naar het activiteiten overzicht

IMPAKT Festival 2018: Algorithmic Superstructures

woensdag 24 oktober 2018, 20:00 tot zondag 28 oktober 2018, 23:59

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Utrecht

Van 24 tot en met 28 oktober vindt in Utrecht een programma vol kunst, design, wetenschap en mediacultuur plaats, waarin de werking van algoritmische superstructuren vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht.

Tijdens het IMPAKT Festival kun je performances, lezingen, discussies, filmvertoningen en installaties bezoeken op verschillende locaties in de stad. Kunstenaars, ontwerpers en denkers presenteren hun werk naast wetenschappers en ontwikkelaars. IMPAKT biedt uitdagende inhoud voor iedereen die op een frisse en kritische manier naar cultuur en technologie wil kijken.

Het doel van IMPAKT festival 2018

Het IMPAKT Festival 2018 onderzoekt de relatie tussen post-truth en algoritmes. Via sociale media, onze online aankopen, ons surfgedrag en de informatie die we – bewust of onbewust – op het internet achterlaten, verzamelen bedrijven en overheden steeds meer gegevens over ons. Door deze databestanden te koppelen ontstaan nieuwe machtige superstructuren. Met geavanceerde algoritmes proberen deze structuren ons menselijke gedrag te bestuderen, te analyseren en daarop te anticiperen. De werking van deze superstructuren, stellen de organisatoren van IMPAKT, is ondoorzichtig en onttrekt zich aan democratische controle. Het gevaar dreigt dat we van gebruikers van technologie verworden tot het onderwerp van voortdurende en geautomatiseerde processen van onderzoek, analyse en beïnvloeding. Daarom staat bij IMPAKT 2018 de vraag centraal: algoritmes weten wat jij doet. Wil jij ook weten wat algoritmes doen?

Programma

De werking van algoritmische superstructuren wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht. Met onder anderen internetscepticus Evgeny Morozov, schrijver Adam Greenfield, Metahaven, onderzoeker Eliot Higgins (Bellingcat) en Julia Kloiber.

Meer weten?

Dagkaarten voor het festival kosten €19,81, voor het gehele festival betaal je €37,53. Kijk voor meer informatie over het IMPAKT Festival op de website en klik hier voor het bestellen van tickets.