Naar het activiteiten overzicht

Kennissessie Gezond schermgebruik stimuleren? Zo maken we er werk van

Thursday 17 October 2024, 10:00

Niet alleen de jeugd, maar ook volwassenen lopen tegen de fysieke en mentale gevolgen van (problematisch) mediagebruik aan. Vier op de tien volwassenen geven aan dat het niet lukt hun mediagebruik aan te passen als ze het zelf ongezond vinden. Wat hebben zij nodig om tot een gezonde balans te komen? Wat werkt wel en niet om hen te motiveren om een gezonde leefstijl met media te ontwikkelen? Wat kun jij als professional doen? Tijdens de kennissessie op 17 oktober, in het kader van de Week van de Mediawijsheid, delen experts en voorlopers uit de praktijk kennis en tips.

De sessie is relevant voor professionals die werken met volwassenen en gezond mediagebruik willen stimuleren, bijvoorbeeld binnen zorg, sociaal werk, bibliotheek, gemeente, kinderopvang en onderwijs.

Programma

Moderator Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd en Media) gaat in gesprek met experts en voorlopers uit de praktijk, waaronder:

  • Neuropsychiater Theo Compernolle, auteur van o.a. Van brokkelbrein naar focus. Al 20 jaar inspireert hij mensen en organisaties om het beste uit hun brein te halen, multitasken en schermgebruik te minderen en hun brokkelbrein te herstellen. Hij deelt zijn belangrijkste inzichten over de positieve impact van gebalanceerd mediagebruik én wat werkt om deze balans te vinden en te behouden.
  • Marjolijn van Leeuwen, onderzoeker en methodiekontwikkelaar bij Pharos, waar ze zich inzet tegen de gezondheidskloof in Nederland. Ze deelt kennis over hoe je mensen in kwetsbare posities, zoals lageropgeleide ouders, informeert over gezond schermgebruik. Wat werkt wel of juist niet in de communicatie?
  • Iris Visser, trainer bij en oprichter van Digitaal in Balans en het Buitenkantoor, waar ze bewustwording bij volwassenen vergroot over hoe continue bereikbaarheid en reactiviteit normaal geworden zijn. Hoe pak je de regie weer terug?

Yogadocent Catharina van Diepstraten zorgt voor een goede balans in het programma

Praktische informatie

Deze kennissessie vindt online plaats via Webinargeek. Op donderdag 17 oktober van 10.00 – 12.00 uur. Aanmelden kan via het onderstaande formulier.