Naar het activiteiten overzicht

Kennissessie Leuker online met een verstandelijke beperking

woensdag 24 april 2024, 10:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Werk je in de zorg met mensen met een verstandelijke beperking? En wil je je cliënt beter begeleiden in mediagebruik, om niet alleen de risico’s te beperken, maar ook de kansen te benutten? Speciaal voor zorgprofessionals organiseert Netwerk Mediawijsheid op woensdagochtend 24 april een gratis online Kennissessie.

Deze Kennissessie besteedt speciale aandacht aan het mediagebruik van mensen met een matig verstandelijke beperking, maar is ook relevant voor professionals die werken met mensen met een licht verstandelijke beperking. Deze sessie is onderdeel van het actieprogramma Leuk online leven.

Programma

Onder leiding van Sonja Heijkamp (oprichter van de Tweetfabriek en Projectcoördinator Mediawijsheid bij Amerpoort) delen experts en voorlopers uit de zorg kennis en tips waar je direct mee aan de slag kunt in de praktijk. Dit gebeurt aan de hand van veelvoorkomende casussen. Denk aan pesten en nare reacties op sociale media, contact met onbekenden en onware informatie zoals phishing. Wat moet je hierover weten? Wat kun je doen in de begeleiding (ook ter preventie)? En wat mag of moet je doen vanuit de Wet Zorg & Dwang en de zorgplicht? 

Tijdens deze sessie krijg je handvatten om beter om te kunnen gaan met de risico’s van media én om de positieve kanten van media te benutten. Denk aan het bestrijden van eenzaamheid, het vergroten van plezier en interesses en het mee kunnen doen zoals ieder ander. 

Te gast zijn onder andere:

  • Caroline Schurink, orthopedagoog-generalist, WZD functionaris, praktijkopleider OG bij Amerpoort en zelfstandig NVO supervisor. Ze vertelt waarom het belangrijk is om meer aandacht te hebben voor mediagebruik van mensen met een matig verstandelijke beperking. Ook gaat ze in op de vraag: wat mag en moet ik als begeleider vanuit zorgplicht en de wet zorg en dwang?
  • Anke Donders-van Breugel, mediacoach bij ASVZ en geeft trainingen over media en weerbaarheid aan mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders. Zij legt uit wat cliënten online doen, welke behoefte dat vervult en wat dat voor uitdagingen met zich mee kan brengen. Ze geeft daarbij tips wat je als begeleider kunt doen.
  • Niels Bloembergen is zorginnovator en oprichter van Mediajungle. Hij geeft antwoord op de vraag wat je in de begeleiding preventief kunt doen om vervelende situaties voor te zijn.

De muzikale intermezzo en wrap-up worden verzorgd door muzikant, maker en acteur Reinier Demeijer.

Praktische informatie

De sessie is kosteloos en vindt online plaats via Webinargeek, van 10.00 – 12.00 uur. Aanmelden kan via onderstaand formulier.

Nu al aan de slag met mediawijs begeleiden? Ga naar Leukeronline.nl, de gids over de kansen en risico’s van mediagebruik voor zorgprofessionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking.