Naar het activiteiten overzicht

KIS Jaarbijeenkomst 2022

maandag 12 september 2022, 12:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
NBC Congrescentrum, Blokhoeve, Nieuwegein, Nederland

Wat is de betekenis van geopolitieke gebeurtenissen op de Nederlandse samenleving? De Jaarbijeenkomst van Kennisplatform Inclusief Samenleven op 12 september 2022 is het moment om te leren en te discussiëren met professionals uit het sociaal domein en met beleidsmakers van gemeenten over dit thema. De middag zit vol diverse deelsessies en verschillende sprekers.

De betekenis van geopolitieke gebeurtenissen op de Nederlandse samenleving roept een hoop vragen op. Welke invloed hebben deze gebeurtenissen op de sociale stabiliteit in ons land? Hoe vangen we de vluchtelingen op die door de oorlogen in onder meer Oekraïne, Afghanistan, Syrië en Eritrea naar Nederland zijn gekomen? Kijk bijvoorbeeld naar de burgerinitiatieven die op gang zijn gekomen, ze laten de veerkracht van de Nederlandse samenleving zien. Tegelijkertijd zijn er ook spanningen. Sommige mensen ervaren ongelijkheid en vinden dat vluchtelingen worden voorgetrokken, onder andere in het verdelen van de schaarse huurwoningen. Al met al een hoop onderwerpen die  tijdens de KIS Jaarbijeenkomst 2022 naar voren komen.

Programma

De dag wordt afgetrapt met een lunch en de aanwezig van twee keynote sprekers: hoogleraar Arbeids- en Migratiegeschiedenis Leo Lucassen en programmaleider van ‘Utrecht zijn we Samen’ bij gemeente Utrecht Abdullah Pehlivan. Sahar Noor, onderzoeker en adviseur Diversiteit & Inclusie, geeft in een gesproken column haar kritische blik op de dubbele standaard in de omgang met verschillende groepen vluchtelingen.

Deelsessies

Vervolgens is er de mogelijkheid om diverse deelsessies te volgen. Een greep uit het programma:

  • Joline Verloove en Jeroen Vlug delen kennis en handvatten uit onderzoeken en projecten over online discriminatie, online polarisatie, complottheorieën en over het verschil dat onder meer online ontmoeting kan maken.
  • Hoe organiseer en faciliteer je superdiverse samenleving in de praktijk? In deze deelsessie door Matthijs Uyterlinde en Anneke Brock  onderzoeken we wat ontmoeting in superdiverse wijken anno 2022 betekent.
  • Amma Asante en Hanneke Felten geven antwoord op vragen rondom institutioneel racisme tijdens de sessie ‘Tegengaan van institutioneel racisme’
  • Annemarie van Hinsberg gaat in eendeelsessie in op de vraag: wat is je handelingsperspectief als je merkt dat mensen individueel of als groep geraakt worden door (de gevolgen van) wat elders in de wereld plaatsvindt of als daardoor onvrede of spanningen ontstaan?
  • Hilde Bakker, Habib Elkaddouri en andere leden van het Consortium Zelfbeschikking verkennen tijdens deze sessie met de deelnemers wat de rol van gemeenten en professionals kan zijn om de eigen burgers te beschermen en weerbaarder te maken tegen buitenlandse inmenging.

De middag wordt afgesloten met een borrel.

Praktische informatie

De KIS Jaarbijeenkomst vindt plaats op maandag 12 september van 12.00 tot 18.00 uur in het NBC Congrescentrum Nieuwegein. Het programma is (exclusief de deelsessies) ook online te volgen. Gratis aanmelden voor de bijeenkomst op locatie kan hier, voor de online bijeenkomst is het mogelijk je hier aan te melden.