Naar het activiteiten overzicht

Landelijke AI-dag voor bibliotheken

Tuesday 23 January 2024, 10:30

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Smedestraat 2, 6411 CR Heerlen, Nederland

Op dinsdag 23 januari 2024 organiseert programmateam digitaal burgerschap de landelijke AI-dag voor bibliotheken op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Bibliotheekmedewerkers uit het hele land kunnen zich deze dag verdiepen in kunstmatige intelligentie, ofwel artificial intellgience (AI). Bibliotheken krijgen steeds meer te maken met AI. De mogelijkheden en kansen van kunstmatige intelligentie worden steeds groter, maar ook de gevaren nemen toe. Wat kan AI betekenen voor taal, informatie, werk en gezondheid? En wat betekent dit voor de digitale en sociale kloof in de samenleving?

Programma

Tijdens de landelijke AI-dag kun je allerlei workshops bijwonen. De keynote is in handen van enkele kunstenaars en experts van SETUP.

Een greep uit het programma:

  • Workshop AI en bibliotheekwerk: AI raakt ook het werk van bibliotheken. Nu al wordt AI toegepast in dienstverlening van bibliotheken. Wat gebeurt er dan zoal? En wat zijn toekomstige ontwikkelingen voor dienstverlening, maar ook voor het werk van de bibliotheekmedewerker?
  • Workshop Data-ethiek: Data hebben veel mogelijkheden. Maar willen we wel van al deze mogelijkheden gebruikmaken? Bepaalde regels zijn vastgelegd in de wet, maar daarnaast is het belangrijk om af te wegen wat wenselijk is. Is het gebruik van data altijd ethisch? En hoe kun je hierover nadenken?
  • Workshop robotica en machine learning: Tijdens deze workshop ga je zelf een gedeelte van de code voor de AI van een zelfrijdende auto maken.

Bekijk hier het volledige programma. Of doe alvast ideeën op met behulp van de inspiratiegids. Hierin staan links naar interessante artikelen, video’s en sites over AI.

Praktische informatie

De landelijke AI-dag voor bibliotheken vindt plaats op 23 januari 2024 van 10.00 tot 15.00 uur op de Brightlands Campus in Heerlen. Op 5 minuten lopen van de Campus vind je een Q-park waar je kunt parkeren. Vanaf NS-station Heerlen is het een kwartiertje lopen naar de Campus. Kijk voor meer informatie op de website van de KB, nationale bibliotheek. Aanmelden kan via deze link. Deelname is gratis.