Naar het activiteiten overzicht

De macht van data: Hoe algoritmen ons leven vormgeven

zondag 18 juni 2017, 20:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

Op 18 juni vindt in De Balie Amsterdam het event ‘De macht van data’ plaats. Tijdens dit event wordt besproken hoe algoritmen het leven vormgeven.

Jouw iPhone weet al waar je deze zomer op vakantie gaat. Maar is je partner al op de hoogte? Of wat als je een lening aanvraagt en wordt afgewezen, kan dat zijn omdat een algoritme je niet geschikt vond? Hoe kom je daarachter? En hoe bepaalde zo’n algoritme dat eigenlijk?

Iedereen komt dagelijks onbewust in aanraking met algoritmen. Algoritmen bepalen welke advertenties op welke sites terechtkomen, ze voorspellen criminaliteitscijfers via het opmaken van profielen en zetten de efficiëntietargets waar werknemers zich aan moeten houden. In de toekomst zal de invloed van algoritmen alleen maar groter worden, iets wat voor de gemiddelde Nederlander vaak lastig te doorzien is. Hoe kan het dat algoritmen nauwelijks een politiek issue zijn? Zouden we niet meer moeten willen weten over een onderwerp dat onze maatschappij in een toenemende mate vormt?

Deze avond wordt ingedeeld aan de hand van een betoogwedstrijd. De drie winnende betogen dienen ter introductie voor het panelgesprek met experts. We spitsen ons toe op de verschillende thema’s werk, zorg en veiligheid. Altijd al eens willen betogen in De Balie? Lees hier meer over de voorwaarden.

Experts

De volgende experts komen aan het woord:

  • Hans de Zwart is privacy activist en uitvoerend directeur van Bits of Freedom. Hij streeft naar een internet dat open is voor iedereen, waar iedereen informatie digitaal kan delen en waar privé communicatie privé blijft.
  • Wouter van Noort schijft in NRC Handelsblad over technologie en economie. Recent verscheen zijn boek Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst. Zijn boek is voorafgaand en na het programma in de foyer van De Balie te koop.
  • David Graus is datawetenschapper bij FD mediagroep. Onlangs publiceerde hij zijn PhD thesis Entities of Interest – Discovery in Digital Traces waarin de positieve kanten van de analyse van ‘digital traces’ worden belicht.

Meer informatie

Het event begint om 20:00 uur en duurt tot 21:30 uur. Tickets kosten 10 euro en zijn hier te verkrijgen.