Naar het activiteiten overzicht

Masterclass – Fact or Fake? Nepnieuws beïnvloedt stemgedrag

Monday 18 March 2019, 13:45

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Haagsch College in Nieuwspoort, Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag, Nederland

Op maandag 18 maart organiseert ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in samenwerking met Netwerk Mediawijsheid een masterclass over nepnieuws in verkiezingstijd.

Steeds meer overheden, bedrijven, organisaties en burgers maken zich zorgen over nepnieuws dat de publieke opinie beïnvloedt. De aanloop naar de Provinciale Staten- en Europese verkiezingen is een goed moment hierbij stil te staan en bewustzijn te creëren. Want hoe onderscheiden we echt nieuws van nepnieuws?

Over de bijeenkomst

Verschillende sprekers komen aan het woord tijdens de masterclass, waaronder:

  • Dimitri Tokmetzis (De Correspondent) over hoe YouTube radicalisering in de hand werkt
  • Brenno de Winter (onderzoeksjournalist en privacy-expert) analyseert een aantal nepnieuwsberichten uit binnen- en buitenland op retoriek
  • Edo Haveman (‘Head of Public Policy Nederland’ bij Facebook) gaat in op de maatregelen die Facebook neemt om de integriteit van verkiezingen op sociale media te waarborgen
  • IJsbrand Terpstra (DROG) over de manier waarop zij games inzetten om mensen weerbaarder te maken tegen nepnieuws

Workshop nepnieuws maken

Voorafgaan aan de masterclass is er een workshop Maak je eigen nepnieuws en word zelf een trol! voor jongeren. Deze wordt gegeven door DROG, een groep specialisten en ervaringsdeskundigen op het gebied van nepnieuws. Tijdens de workshop opereren deelnemers zelf als trol, waardoor ze de tactieken van nepnieuwsmakers leren kennen.

Meer informatie

Deelname aan de masterclass is kosteloos, maar je dient je wel aan te melden. Deelnemers tussen 18 en 25 jaar kunnen zich aanmelden voor de workshop via maartje.spoelstra@ecp.nl.

Kijk voor meer informatie op de website.