Naar het activiteiten overzicht

Mediawijzer.net Challenge 2017 – Design like a Startup dag

Tuesday 6 June 2017, 09:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum

Op 6 juni organiseert Mediawijzer.net in samenwerking met The Perfect Storm in het kader van de Mediawijzer.net Challenge 2017 de Design like a Startup dag. Netwerkpartners worden in de gelegenheid gesteld om op deze dag tot nieuwe ideeën te komen om de onlangs gelanceerde MediaDiamant duurzaam en effectief in te zetten voor opvoeders in Nederland. Dat gebeurt via het principe ‘Design like a Startup’ waarmee je tot een eerste prototype en business case komt. Op de dag zal aandacht zijn voor thema’s als Design Thinking, ontwerpen vanuit en met eindgebruikers, prototyping, business modelling, etc.

Stimuleringsregeling 2017 in de vorm van een challenge

Elk jaar organiseert Mediawijzer.net een stimuleringsregeling. In plaats van een traject waarbij een projectaanvraag moet worden ingediend om in aanmerking te komen voor een projectbijdrage of voor een prijs, is er dit jaar voor gekozen de regeling als een challenge vorm te geven.

Aanmelden voor de Mediawijzer.net Challenge 2017 kan vanaf 23 april. Vervolgens worden aan het eind van het ‘Design like a startup’ evenement op 6 juni de winnende projectideeën bekend gemaakt. Deze ontvangen een bedrag van 2.500,- om hun idee verder uit te werken en op 26 juni te pitchen aan de Stuurgroep van Mediawijzer.net. Op 26 juni wordt bepaald welke ideeën gehonoreerd worden met een bijdrage uit het beschikbare bedrag van 100.000,-.

Inschrijving #MWchallenge geopend – deadline 30 mei 24:00 uur

Om deel te nemen aan de Challenge vorm je een team van 4-6 personen vanuit 2 of meer netwerkpartners. Met dit team bedenk je een eerste idee waarmee je op 6 juni in één dag volgens het principe ‘Design like a Startup‘ komt tot een eerste prototype en business case. Door het invullen van aanmeldformulier meld je je namens het team aan voor de Mediawijzer.net Challenge 2017.

Aanmelden kan vanaf 23 april tot 30 mei 24:00 uur.

» Ga direct naar het aanmeldformulier
» Lees meer over de Mediawijzer.net Challenge 2017, inclusief voorwaarden

Programma

09:00StartpresentatieDe dag begint met een inspirerende introductie waarin Keimpe de Heer en Frank Evers een aantal principes van ontwerpen en start-up denken introduceren.
09:55Teamwerk #1: Problem findingTeams maken kennis met de werkvormen en krijgen ondersteuning om de eerste stappen te maken in de verfijning van het idee. De focus ligt op doelgroep, trends en technologie.
10:25Proces ondersteuning
Design your thinkingCampfire* sessies:

 • Doelgroep & Waardepropositie
 • Mediatrends
 • Experience & Play design
Er zijn drie parallelsessies:

 1. Doelgroep en waardepropositie, host Marcellien Breedveld (Marcelliens good company)
 2. Mediatrends, host Daniël Lechner (EEEP)
 3. Experience & play design: in contact met kinderen, host Annelies Wisse (IJsfontein)
10:55Teamwerk #2: Eerste pitch

Met campfire hosts werken aan eerste sprint oplevering:

 • Wat los je op?
 • Wat draag je bij?
 • Hoe modern is het?
In het laatste uur van de ochtend werken de teams toe naar een verscherping van het idee, vervlechten de inzichten uit de kampvuursessies tot een korte ‘pas op de plaats’ die weergegeven wordt in een YouTube video. Deze worden tijdens de lunch voortdurend afgespeeld op enkele schermen in de hal.
11:55Eerste oplevering

YouTube video 1 minuut

12:00Lunch
12:45Introductie middagprogrammaKorte reflectie op de ochtend en lunchvideo’s. Met een paar korte impressies en een startopdracht vertrekken de teams weer naar de werkruimte.
13:15Teamwerk #3: DoorzettenDraad oppakken. Wat heb je gezien in de andere video’s, wat waren de reacties op jouw video? Gebruik dit om het idee nog een stap verder aan te scherpen. Je hebt nog twee uur om naar je eindpitch toe te werken. Taken verdelen voor de volgende kampvuur sessies.
13:45Proces ondersteuning: hulp bij inrichten laatste uur

Campfire sessies:

 • Business modelling
 • Prototype hotel
 • Pitch school
Kampvuur sessies:

 • Business modelling met het business model canvas, host Frank Evers (PerfectStorm)
 • Prototyping, host Auke Ferwerda (Prototype Hotel)
 • Pitch school, host Keimpe de Heer (PerfectStorm)
14:15Teamwerk #4: Samensmelten

Met campfire hosts toewerken naar eindoplevering

Toewerken naar eindpitch. Breng alle input en feedback samen in een krachtige korte overtuigende pitch voor de deskundige jury. Er is op verschillende fronten begeleiding aanwezig.
15:1515 pitches x 5 minuten Ieder team krijgt maximaal 5 minuten (harde afkap) om hun idee en plan te pitchen. Dit is de kans om met een bijdrage van 2.500 euro je plan verder uit te werken. Overtuig de deskundige jury.
16:45Jury oordeelDe jury bestaat uit:

 • Eppo van Nispen tot Sevenaer (VZ)
 • Krista Okma
 • Daniël Lechner
 • Lotte Vergouwen
17:00Borrel

*Bij een kampvuur deel je verhalen en ervaringen, je leert lessen voor het leven. Een kampvuur sessie is gebaseerd op dat principe en erop gericht om in korte tijd een stap te maken in je eigen ontwikkeling. Elk kampvuur heeft een thema en wordt begeleid door een expert.

Het is de bedoeling dat ieder team steeds 1 iemand afvaardigt naar elk kampvuur.
De teamleden die achterblijven in de werkruimte, krijgen begeleiding in hoe zij na afloop van de kampvuur sessie met de terugkomende teamleden snel tot een volgende stap kunnen komen.

Over de MediaDiamant – wegwijs in mediaopvoeding

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna vier op de tien ouders hulp kunnen gebruiken bij de mediaopvoeding. Daarom lanceerde Mediawijzer.net op 23 maart de MediaDiamant, ontwikkeld door Nederlandse experts in mediaopvoeding. De MediaDiamant is een wegwijzer voor ouders om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Het model is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van de mediaopvoeding vormen: Plezier, Veiligheid, Samen, Inhoud en Balans.

» Lees meer over de MediaDiamant voor professionals

Tip: vind samenwerkingspartners met #MWchallenge

Zoek je een samenwerkingspartner? Zoek via de menubalk op netwerkmediawijsheid.nl naar netwerkpartners (en kies dan de filter ‘Netwerkpartners’). Of plaats een oproep op sociale media en gebruik hierbij de hashtag #MWchallenge. Ook kun je de oproep plaatsen op de Facebookpagina van Mediawijzer.net of in de LinkedIn groep.