Naar het activiteiten overzicht

Mini conferentie Stichting Mediawijsheidscholen

vrijdag 31 maart 2017, 13:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
EYE Filminstituut Nederland, IJpromenade 1 Amsterdam

Op vrijdagmiddag 31 maart a.s. organiseert de Stichting Mediawijsheidscholen haar jaarlijkse miniconferentie. Deze conferentie heeft als doel om nieuwe onderzoeken en inzichten op het gebied van mediawijsheid in het voortgezet onderwijs te delen.

Deze miniconferentie is gratis en staat open voor zowel partners van de Stichting als andere belangstellenden. De locatie is EYE Amsterdam.

Programma

13.00 Inloop

13.30 EYE-opener ‘Nepnieuws & filter bubble’ – Gonnie Eggink
Neprechters en nepparlement kenden we al. Maar sinds november 2016 hebben we het ook in Nederland over nepnieuws. Wat kan het onderwijs doen in de strijd tegen nepnieuws?

Gonnie is docent communicatiewetenschap aan de opleiding Journalistiek in Zwolle. Op dit moment werkt ze aan een onderzoek naar de feitelijke juistheid van berichtgeving ten tijde van de verkiezingen.

14.00 Digitale geletterdheid in het onderwijs – Remco Pijpers
Tien jaar mediawijs onderwijs lijkt niet geleid te hebben tot meer mediawijze leerlingen. Hoe kunnen scholen meer dan nu een rol spelen in het digitaal geletterd maken van leerlingen? En wat is het minimale niveau dat leerlingen moeten bereiken?

Remco is strategisch adviseur digitale vaardigheden van stichting Kennisnet. Hij ontwikkelt onder andere middelen die scholen gebruiken om digitale geletterdheid een structurele plek in het onderwijs te geven.

14.30 Pauze

14.45 Workshop Mattermap Esther van Rijswijk
Esther is journalist, econoom en co-founder van Mattermap: een programma om online informatie te organiseren en filteren via een visuele weergave. In deze workshop licht zij dit programma toe.

15.45 Workshop Augmented Reality – Kleinkunstig
Augmented Reality (AR) betekent letterlijk ‘toegevoegde realiteit’. Middels AR kan informatie virtueel toegevoegd worden aan de werkelijkheid. Je scant een afbeelding en op een device verschijnt een film of afbeelding. Tijdens de workshops wordt deze techniek uitgelegd en wordt getoond hoe leraren deze techniek zelf kunnen gebruiken om lesmateriaal interactief te maken.

16.45 Afsluitende borrel
Napraten met een hapje en een drankje in het restaurant van Eye.

Aanmelden

Aanmelden kan door, uiterlijk 24 maart, een mail te sturen naar [email protected]. Meer informatie is te vinden op de website Stichting Mediawijsheidscholen.