Naar het activiteiten overzicht

Nationale Offline Dag

Friday 10 May 2019, 00:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

10 mei is Nationale Offline Dag, een initiatief van Daan Vennix (Versy). Tijdens deze dag worden individuen, gezinnen, scholen en bedrijven je uitgedaagd om mee te doen aan de 24-uur offline challenge.

Ook bedrijven worden gestimuleerd om op 10 mei op een eigen manier aandacht te geven aan deze dag. Bijvoorbeeld door een heidag te organiseren, interne mails een dag lang niet toe te staan of op een andere originele manier medewerkers direct met elkaar te laten communiceren zonder de tussenkomst van een beeldscherm. Daarnaast wordt ook scholen gevraagd om aandacht te besteden aan de balans tussen online en offline zijn als onderdeel van mediawijsheideducatie.

Waarom 24 uur offline gaan?

Technologie biedt vele mooie mogelijkheden, maar het vinden van balans is de uitdaging. Gemiddeld kijken we 53 keer per dag op onze telefoon, aldus de initiatiefnemer. Het smartphonegebruik nam toe van 40 uur per maand in 2017, naar 61 uur in 2018. Verder steeg het internetgebruik op pc’s, laptops en tablets met een kwart. Opgeteld is iedere Nederlander ongeveer een volledig etmaal per week online. En uit onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar zich in meer of mindere mate verslaafd voelt aan sociale media.

Meer informatie

De organisator van de Nationale Offline Dag, Daan Vennix, is trainer, coach en facilitator en eigenaar van Versy dat zich richt op ontwikkeling en verbinding van mensen op persoonlijk vlak, in teams en organisaties. Offline zijn is een belangrijk onderdeel binnen de programma’s van Versy.

Informatie over meedoen aan Nationale Offline Dag vind je hier.

Leestips:
» ‘Een jaar offline, zou jij het kunnen?
» ‘‘Is daar iemand?’ De spiegel van je smartphonegedrag
» ‘De romantiek van een smartphoneloos leven: waarom het wel én geen goed idee is

» Bekijk ook het nieuwe dossier Digitale detox op Mediawijsheid.nl