Naar het activiteiten overzicht

Netwerksessie: ‘Digi-taalvaardig? Onderwijs en bibliotheek aan zet’

Wednesday 8 September 2021, 15:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Op 8 september vindt de online netwerksessie ‘Digi-taalvaardig?’ plaats, georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid in samenwerking met Kennisnet. In deze sessie worden professionals uit het onderwijs en de bibliotheek geïnspireerd om taal en mediawijsheid te bundelen in hun aanbod richting de jeugd.

Programma

Je hoort het maar al te vaak: de taalvaardigheid en het leesplezier van kinderen en jongeren gaan achteruit. Boeken lijken vervangen te worden door snelle games en TikTok-filmpjes; taal wordt steeds meer digi-taal. En dat terwijl goede taalvaardigheid juist noodzakelijk is om je mediawijs te kunnen bewegen in onze digitale samenleving. Hoe stimuleer je taal en lezen zodat ook de digitale geletterdheid van kinderen wordt vergroot? En andersom: hoe kun je online media juist inzetten om de taalontwikkeling te verrijken?

Het programma duurt van 15.00 – 17.00 uur. Het programma is nog in ontwikkeling en de eerste sprekers zijn al bekend:

  • Eliane Segers, bijzonder hoogleraar Lezen & Digitale media aan de Universiteit Twente, hoogleraar Leren & Technologie aan de Radboud Universiteit en Wetenschappelijk directeur Expertisecentrum Nederlands. Zij gaat in op de vragen: hoe gaat de jeugd om met taal en lezen in deze digitale tijden, en welke rol spelen digitale media daarbij? Hoe kunnen digitale media het taalonderwijs juist verrijken?
  • Lisette Neijzen van Stichting Jong Leren en Remco Pijpers van Kennisnet. Zij vertellen over de kansen van de integratie van digitale geletterdheid in taalonderwijs, zoals de lessenserie ‘App, noot, muis’ illustreert.

Intermezzo’s worden verzorgd door spoken word artiest Theo Danes. En er is ruimte voor vragen en opmerkingen van deelnemers.

Praktische informatie

Aanmelden voor de sessie kan hieronder. Met vragen kun je mailen naar info@mediawijzer.net.

Aanmeldformulier netwerksessie 'Het belang van taal voor mediawijsheid'
Voer je e-mailadres in.
Voer je e-mailadres nogmaals in ter controle.
Mijn organisatie is netwerkpartner van Netwerk Mediawijsheid
Je gegevens worden alleen verwerkt voor dit event, conform onze privacyverklaring.