Naar het activiteiten overzicht

Netwerksessie ‘Kind & privacy: hoe gaan we om met TikTok en dataverzameling door sociale media?’

Thursday 7 October 2021, 10:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Op donderdag 7 oktober organiseren Netwerk Mediawijsheid en Bureau Jeugd & Media de kennissessie ‘Kind & privacy: hoe gaan we om met TikTok en dataverzameling door sociale media?’. Bedoeld voor mediacoaches en andere professionals op gebied van mediawijsheid en mediaopvoeding. Tijdens het programma krijgen zij inzicht in de privacyproblematiek rondom apps als TikTok en handvatten om opvoeders beter te kunnen ondersteunen bij hun keuzes rondom privacy.

Het is een welbekend dilemma voor ouders: aan de ene kant weet je dat gratis apps als TikTok privacygevoelige gegevens van je kind verzamelen. Aan de andere kant zit de hele klas van je kind op TikTok. Toestaan of verbieden?

Programma

Aanleiding voor deze sessie is de rechtszaak die Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond namens een groep Nederlandse ouders tegen TikTok aanspannen wegens overtredingen van privacyregels. Wordt de AVG inderdaad overtreden en wat zijn de implicaties van deze rechtszaak? Hoe ingrijpend is de gegevensverzameling van TikTok en andere sociale mediaplatforms? En hoe helpen we opvoeders met dit soort ethische keuzes omtrent kind en privacy?

Tijdens de sessie gaat sessieleider Freek Zwanenberg over deze vragen in gesprek met Damien Berkhout, advocaat van Scott & Scott, over de voortgang van de rechtzaak en de implicaties voor andere sociale-mediaplatformen. Ook spreekt hij met Sander van der Waal van Waag Society, over de verantwoordelijkheid van techbedrijven op het gebied van privacy en alternatieve oplossingen.

Vervolgens wordt er een panelgesprek gevoerd met mediacoaches en mediapedagogen. Deelnemers kunnen vragen stellen en deelnemen via de chat.

Meer weten over de rechtszaak tegen TikTok?

Praktische informatie

De gratis sessie vindt online plaats op 7 oktober, van 09.50 tot 12.00 uur. Aanmelden kan via het onderstaande formulier.

Aanmeldformulier netwerksessie Kind en privacy
Voer je e-mailadres in.
Voer je e-mailadres nogmaals in ter controle.
Hoe ben je achter het bestaan van deze netwerksessie gekomen?
Mijn organisatie is netwerkpartner van Netwerk Mediawijsheid
Je gegevens worden alleen verwerkt voor dit event, conform onze privacyverklaring.