Naar het activiteiten overzicht

Netwerksessie ‘Online shaming – Aan de slag met preventie’

dinsdag 8 februari 2022, 10:00

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Op 8 februari, tijdens Safer Internet Day, organiseert Netwerk Mediawijsheid i.s.m. Helpwanted en Bureau Jeugd & Media de online sessie ‘Online shaming – Aan de slag met preventie’.

Lees hier het verslag van deze sessie.

Online shaming komt veel voor onder kinderen en jongeren. Naast verspreiding van naaktbeelden zijn er talloze manieren waarop kinderen elkaar aan de digitale schandpaal nagelen. Welke rol kan mediawijsheid spelen om online shaming te voorkomen? Hoe kun je kinderen en jongeren inspireren om online respectvol met elkaar om te laten gaan, zodat shaming geen kans krijgt?

Programma

Tijdens de sessie gaan diverse sprekers in gesprek, onder andere naar aanleiding van de afleveringen van Pointer, waaruit blijkt hoe groot de noodzaak is voor duurzame aandacht voor mediawijsheid op dit thema. Moderator Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) gaat in gesprek met:

  • Justus Cooiman van Pointer vertelt over zijn onderzoek voor de afleveringen over online shaming
  • Simone Belt van Helpwanted vertelt over positieve oplossingen om online shaming te voorkomen, vanuit haar jarenlange ervaring met slachtoffers en daders.
  • Kristian Harmelink, politie-agent en spreker voor Bureau Jeugd & Media, wil een maatschappijbreed gesprek over normen en waarden starten. Hoe kunnen we online de omgang met elkaar verbeteren? Wat is daarvoor nodig?
  • Siham El Moussaoui van Movisie vertelt over de toolkit die zij bij KIS ontwikkelde voor sociaal professionals en vrijwilligers om in gesprek te gaan over shame sexting¬†¬†
  • Artiest en inspirator Tur-G vertelt over de campagne SOS | Skip Online Shaming, dat bewustzijn vergroot over exposen en online shaming

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Reinier Demeijer.

Praktische informatie

De online sessie vindt plaats op dinsdag 8 februari, de inloop begint om 09:50 en het eindigt om 12.00 uur, via Zoom. De sessie is interactief; deelnemers kunnen vragen stellen aan de gasten.

De aanmelding voor deze sessie is gesloten. Toch op het laatste moment aanmelden? Stuur een mail naar [email protected].