Naar het activiteiten overzicht

Netwerksessie: Op sociale media met een VB? Inzicht in ontwikkelingsleeftijden en mediagebruik

woensdag 14 september 2022, 09:50

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Professionals binnen zorg en welzijn lopen regelmatig tegen uitdagingen aan door het mediagebruik van cliënten met een verstandelijke beperking (VB). Waar trek je grenzen en hoe stimuleer je juist positief en veilig mediagebruik? Vooral wanneer de ontwikkelingsleeftijd en kalenderleeftijd uiteen lopen is het niet altijd gemakkelijk om passende ondersteuning te bepalen. Tijdens de netwerksessie op 14 september bieden experts en professionals uit het veld beter inzicht in ontwikkelingsleeftijden en mediagebruik.

Lees hier het verslag van deze sessie.

Tijdens deze sessie wordt verdieping geboden in kennis over emotionele ontwikkeling: wat gaat er schuil achter online risicogedrag? En wat kun je van een cliënt verwachten op gebied van mediagebruik? Waar liggen juist kansen om ervaringsgericht leren te stimuleren? Daarnaast komen concrete tools en handelingskaders aan bod die kunnen helpen bij het bepalen van een passende aanpak.

Programma

Sonja Heijkamp-Lammers (Projectleider Mediawijsheid bij Amerpoort) gaat in gesprek met experts op gebied van ontwikkeling en mediagebruik. Waaronder:

 • Merle Wilmink, orthopedagoog binnen de jeugdzorg en zorg voor kinderen en jeugdigen met een LVB, vertelt over de ontwikkelingsfasen en hoe je hierbij een passende begeleidingsstijl bepaalt
 • Pieter Frederix, onderzoeker Inclusive Society aan de Hogeschool UCLL, vertelt over zijn onderzoek naar de invloed van (de fase van) emotionele ontwikkeling op het online gedrag. En over handelingsstrategieën die je toe kunt passen op basis van het emotionele ontwikkelingsniveau. Hij ontwikkelt naast een handelingskader ook een tool voor het omgaan met online risico’s
 • Daarnaast gaan we samen met mediawijsheid-experts en mediacoaches uit zorg en welzijn aan de slag met concrete praktijkvoorbeelden om de kennis toe te passen. Met onder meer:
  • Niels Bloembergen, zorginnovator en oprichter van de Mediajungle
  • Anke Donders van Breugel, mediacoach en trainer bij ASVZ
  • Linda Vergouwen-Vermaire, opleidingsadviseur en mediacoach bij Gors, oprichter van Social Media Juf
  • Hessel Rienstra, adviseur mediawijsheid bij ’s Heeren Loo
  • Evelyn Verburgh, specialist mediaopvoeding en mediawijsheid en eigenaar Vitamine Eef

Onderdeel van Leuk online leven

Deze netwerksessie is onderdeel van het actieprogramma Leuk online leven, waarmee Netwerk Mediawijsheid zorginstellingen en zorgprofessionals stimuleert om meer aandacht te besteden aan mediawijsheid. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen veel plezier en profijt hebben van media. Maar het gaat te vaak mis. Daarom pleit het netwerk voor betere ondersteuning in mediawijsheid.

Praktische informatie

Deze sessie is kosteloos en vindt online via Zoom plaats, op woensdag 14 september van 10.00 – 12.00 uur (inloop vanaf 9.50 uur). De link naar de sessie ontvang je voor aanvang via de mail.

Aanmeldingen voor de sessie zijn inmiddels gesloten. Wil je er toch bij zijn? Stuur een bericht naar het infopunt via [email protected]