Naar het activiteiten overzicht

Netwerksessie ‘Verhalen beleven met ukkies: van ontwikkeling tot fantasie’

woensdag 23 maart 2022, 14:50

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Hoe leren kinderen van 0-6 jaar de wereld om zich heen begrijpen? En welke rol spelen media en verhalen daarin? Media kunnen helpen bij de ontwikkeling van het kind, maar deze ook actief tegenwerken. Tijdens deze online netwerksessie op 23 maart gaan we in gesprek met experts en kijken we naar de kansen van media, als verrijking van de ontwikkeling van het kind.

Lees hier het verslag van deze sessie.

Verhalen kunnen bijdragen bij de (taal)ontwikkeling en prikkelen de fantasie en sociaal emotionele vaardigheden; mits je deze op een goede manier inzet. De sessie is gericht op professionals die werken met (ouders van) kinderen van 0-6 jaar, bijvoorbeeld in de bibliotheek, kinderopvang of het basisonderwijs.

Programma

Tijdens de sessie gaat moderator Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) in gesprek met:

  • Sabine Hunnius, hoogleraar Cognitieve psychologie aan de Radboud Universiteit vertelt over de ontwikkeling van het jonge kind. Hoe leren zij de wereld om zich heen begrijpen? En hoe kunnen verhalen de (taal)ontwikkeling stimuleren?
  • Peter Nikken, bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit, over het nieuwe Iene Miene Media-onderzoek en de rol van media in de ontwikkeling van ukkies
  • Tessa van Grafhorst, artistiek leider van Taartrovers, over de filmervaring van jonge kinderen
  • Nina Blussé, sociaal psycholoog, betrokken bij ROSE stories, vertelt over het belang van inclusieve media voor de ontwikkeling van het zelf- en wereldbeeld van het jonge kind

Muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Barbara Breedijk.

Media Ukkie Dagen 2022

Deze sessie wordt georganiseerd in het kader van de Media Ukkie Dagen. Tijdens deze campagne, van 25 maart t/m 1 april 2022, wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Met het thema swipe, stap, sprong geven we antwoord op vragen als: kun je een kind alleen met een tablet, tv, smartphone of boekje laten spelen of is samen beter? Hoe begeleid je een kind stap voor stap in de ‘digitale wereld’? Hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt? En hoe maak je keuzes die aansluiten op de ontwikkeling van het kind?

Meer informatie over de campagne en wat jij kunt doen vind je op: mediaukkiedagen.nl

Praktische informatie

De sessie vindt online plaats via Zoom, op 23 maart van 14.50 tot 17.00 uur.

De aanmeldingen voor deze netwerksessie zijn inmiddels gesloten. Wil je er toch bij zijn? Stuur een mail naar het Infopunt.